Drożdżowa babka szpinakowa, to nic innego, jak klasyczna drożdżowa baba, tyle że z dodatkiem zmiksowanego szpinaku :) Szpinak nadaje jej pięknego zielonego koloru, dzięki czemu staje się bardzo wiosennym wypiekiem i wprost idealnie wpisującym się w wielkanocny klimat. A szpinaku oczywiście nie czuć w niej nic a nic :) Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka i wilgotna, a z cytrynowym lukrem smakuje tak, że trudno się od niej oderwać. Jeżeli chcecie mieć na wielkanocnym stole coś klasycznego, ale w niebanalnym wydaniu, koniecznie postawcie na tę babkę :) Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 200 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g świeżego szpinaku + 50 ml mleka
- skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- szczypta soli
Lukier:
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Szpinak zmiksować wraz z mlekiem na gładką papkę (np. blenderem).
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą skórkę z cytryny, zmiksowany szpinak, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie po kawałku dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, elastyczne ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Formę na babkę z kominem o średnicy około 24 cm ( mierzone wewnątrz formy, bez rantu ) i pojemności 2-2,5 litra, wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze przez chwilę wyrobić. Ciasto umieścić w formie, dokładnie i równo je w niej rozkładając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 175°C przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić przez około 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder oraz sok z cytryny umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z cytryny - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem udekorować wystudzoną babkę.
Smacznego :)
Babka wygląda naprawdę wiosennie. Ten zielony kolor jest cudowny i bardzo świeży.
OdpowiedzUsuńPiękna babka :) Moja rodzina trochę sceptycznie podchodzi do szpinaku w ciastach, ale myślę, że ta babka ich przekona.
OdpowiedzUsuńWyglada świetnie. Nie robiłam jeszcze takiej.
OdpowiedzUsuń