Marchewkowe pancakesy z waniliową polewą

Drukuj
12.04.2025  Magda

Gdy jajeczno-króliczkowe święta tuż tuż, to marchewkowe pancakesy wjeżdżają na stół. Miałam wiele podejść do marchewkowych pancakesów, ale zawsze coś mi nie pasowało. Chyba głównie przeszkadzała mi soda oczyszczona oraz zbyt duża ilość przypraw, i to że często wychodziły suche i wiórowate. Ale w końcu udało się – przepis idealny, proporcje idealne i w sumie najprostszy jaki mógł być, i bez miksera. Najlepiej z dużą ilością polewy na wierzchu, aby smakowały jak ciasto marchewkowe i orzechy, do chrupiania.

Składniki (na około 16 pancakesów):

  • 3 średnie marchewki
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju i odrobinę do smażenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu

Na polewę serkową:

  • opakowanie waniliowego skyra
  • opakowanie naturalnego skyra
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki mleka

Do podania:

  • kilka orzechów włoskich posiekanych, do posypania

 

Obieramy marchewki i ścieramy je na tarce o najmniejszych oczkach. Odstawiamy na chwilę.

 

Do dużej miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, olej, esencje waniliową i mieszamy do połączenia. Do mokrych przesiewamy suche składniki (ja robiłam do sitkiem od razu na mokrymi składnikami, ale możecie to zrobić do osobnej miski). Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i cynamon. Całość mieszamy do połączenia – ciasto będzie miało konsystencje gęstej śmietany. Dodajemy marchewki i mieszamy do połączenia.

 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju – ja wlałam mniej więcej łyżeczkę i rozsmarowałam ręcznikiem papierowym. Wylewamy około 1,5 łyżki ciasta na jeden placek, starając się nadać mu mniej więcej ładny, okrągły kształt. Pieczemy na średnim ogniu, do chwili, aż na brzegu pojawią się małe bąbelki – to oznacza, że z jednej strony jest już ładnie podpieczony, można odwrócić i piec jeszcze 2-3 minuty. Upieczone przekładamy na talerz. Powtarzamy proces do skończenia ciasta.

 

Robimy polewę – wszystkie składniki mieszamy na gładką polewę.

 

Możemy serwować pancakesy – albo układamy je w apetyczny stos, każdą warstwę smarując polewą i wierzch posypując orzechami, albo po prostu rozłożyć na talerz, obficie polać, dodać orzechy i zajadać. Każda wersja smakuje tak samo 😀

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *