Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka).
Azjatycka sałatka z kaczką:
- 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g)
- 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki
- 60 g makaronu ryżowego typu nitki
- 1 marchewka
- 1-2 cebulki dymki
- pęczek świeżej kolendry
- ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu
Dressing:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy (nakryte pokrywką lub folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, koniecznie bez termoobiegu). Pieczemy przez 60 minut, zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości – oddzielamy je ze skóry i błon (najszybciej jest po prostu ręcznie obrać). Uwaga: Nie wylewamy tłuszczu jaki się wytopił w naczyniu! Łyżeczkę zostawiamy do dressingu, resztę przelewamy do słoiczka – jest genialny do pieczonych ziemniaków (może długo stać w lodówce).
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dymkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę (u mnie rukola) myjemy i osuszamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty. Odlewamy i studzimy. Wkładamy wszystkie składniki (sałata, marchewka, dymka, makaron oraz mięso z kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.
Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki – dressing zyska na smaku – jeśli jesteśmy na diecie rezygnujemy. Mieszamy.
Wykładamy sałatkę na talerze. Posypujemy ziarnami granata i obficie listkami kolendry.
Ale pięknie zielona, pysznie wygląda. Ciekawy przepis 🙂
Świetne składniki, piękna kompozycja to musi smakować 🙂
Sałatka wyśmienita, ale ten dressing po prostu bajka:-)
Lubię takie smaki 🙂 Smacznie, zdrowo, kolorowo ! 🙂
Kradnę talerz. Tego mi było trzeba oj tego 🙂
ooo zapowiada się ciekawie
Pysznie się prezentuje ta sałatka 🙂 Głodnieję więc 🙂
Ciekawa propozycja wykorzystania kaczki, smakowicie wygląda Twoja sałatka 🙂
Granat w sałatkach to jakaś magia ,cudownie wygląda ,jak zresztą cała sałatka.
Takie sałatki są świetne. Taką wielką miskę pochłonęłybyśmy bez żadnych dodatków 😀
Jacie… taka sałatka to jest coś!
Kaczki w sałatce nie próbowałam jeszcze, ale wygląda na prawdę bardzo apetycznie!
apetycznie i zdrowo prezentuje się na talerzu;)
Zjadłabym z przyjemnością!
Dzisiaj piekłam kaczkę i nieco zostało…
kaczka w sałatce.. ulala.. cóż za połączenie! Nie powiem: intrygujące, a do tego tak cudownie się prezentuje 😀
Absolutnie moje smaki, na pewno jest przepyszna! 🙂
ale zjadłabym taką sałatkę. jest taka niestandardowa i wygląda pysznie. mniam : )
ona musi być po prostu boska! 🙂
uwielbiam takie smaki, ta sałatka musi być pyszna 🙂
Ojej, ale pyszności!
Jaka pyszna kompozycja 🙂
Ciekawie dobrałaś składniki, na pewno mi zasmakuje 🙂
Uwielbiam podobne sałatki, a Twoja wygląda bardzo apetycznie i na pewno z rukolą i kaczką smakuje wyśmienicie, brawo !!!!
Cudnie to komponujesz, je się oczami. Wielki szacun!
kaczka z granatem, rukolą do tego dressing nie mogło trafić się lepsze połączenie 🙂
Fajna sałatka 🙂
woow chętnie bym spróbowała