marca 19, 2025

Oskoła, czyli sok z brzozy

Sok z brzozy, zwany także wodą brzozową, w ostatnich latach przeżywa u nas prawdziwy renesans. Po staropolsku nazywany oskołą stosowany był jako napój chłodzący i leczniczy na całej Słowiańszczyźnie.

Właściwości zdrowotne

W soku brzozowym znajdziemy witaminy C oraz z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, wapń czy żelazo.

Zawiera on jeszcze jeden charakterystyczny składnik - salican metylu, który wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, można więc spróbować zastąpić nim np. aspirynę. Poza tym znajdziemy w nim także kwas chlorogenowy, który usprawnia przemiany tłuszczu i zmniejsza apetyt, może więc sprzyjać utracie wagi.

Sok z brzozy ma działanie moczopędne i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Wzmacnia także odporność i pomaga w walce z grypą i przeziębieniem. Jego działanie przeciwbólowe może być szczególnie odczuwalne przy bólach reumatycznych oraz dolegliwościach związanych z rwą kulszową. Ponadto woda brzozowa działa pozytywnie na nasz układ pokarmowy (np. wspomaga perystaltykę jelit i działa łagodząco w przypadku zgagi czy wzdęć) oraz układ krwionośny (zmniejsza ryzyko zakrzepicy i choroby niedokrwiennej serca).

Oskoła wpływa nie tylko na nasze wewnętrzne zdrowie, ale i wygląd zewnętrzny - korzystnie wpływa na stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Pozyskiwanie soku

Najprostszym sposobem na pozyskanie soku z brzozy jest wycieczka do sklepu - w tej chwili możemy kupić go nie tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, ale też w wielu sklepach ogólnospożywczych. Ważne jednak, by zawsze kupując gotowy produkt sprawdzić jego skład, czy nie zawiera zbędnych dodatków, np. cukru.

Bardziej ambitni mogą pokusić się o samodzielne pozyskanie soku. Jak to zrobić? Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiednie drzewo - musi mieć ono co najmniej 10 lat. Nie ma problemu, jeśli drzewo rośnie na naszej posesji, w innym przypadku nie zapomnijcie poprosić o pozwolenie właściciela terenu.

Sok z brzozy najlepiej zbierać wczesną wiosną, wtedy jest on klarowny. Aby wydobyć sok trzeba nawiercić dziurę w pniu (np. wiertarką) i wstawić w nią rurkę lub lejek, a do drugiego końca przymocować dużą plastikową butelkę - pojemność ma znaczenie, ponieważ w ciągu doby brzoza może oddać nawet 5 litrów soku. Po napełnieniu butelki dziurę w drzewie należy załatać specjalną substancją, która będzie chronić brzozę przed uszkodzeniem. Jeśli pobranie soku odbędzie się prawidłowo nie zaszkodzi to w żadne sposób drzewu.

Przechowywanie soku

Po zebraniu sok przelejcie do szklanych naczyń, które możecie szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. Pamiętajcie też, że przydatność do spożycia soku brzozowego jest bardzo krótka, wynosi ok. 4 dni. Możemy go nieco wydłużyć przez dodatek kwasu cytrynowego lub miodu - wtedy możemy trzymać sok w lodówce nawet do 12 dni.

Wodę brzozową możecie też przelać do mniejszych opakowań i zamrozić, dzięki czemu wydłużycie jego trwałość.

Przeciwwskazania

Jak większość produktów spożywczych, nawet tych najzdrowszych, również oskoła nie jest wskazana dla wszystkich. Na pewno zrezygnować z niej powinny osoby z alergią na pyłek brzozy. Także osoby leczące się na niewydolność układu moczowego oraz osoby z obrzękami wynikającymi z chorób serca lub nerek raczej powinny jej unikać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger