poniedziałek, 17 marca 2025

Szachownica

 ciasto Szachownica

Szachownica to nic innego jak klasyczny, mięciutki biszkopt czekoladowy z pysznym kremem budyniowym, który dzięki nieco innemu złożeniu ciasta nabiera efektownego i zaskakującego wyglądu. To miękkie, puszyste ciasto jest dość proste w przygotowaniu i jeśli będziecie stosować się do wskazówek na pewno uda się idealnie. 

Biszkopt: 

  • 1 szklanka mąki
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy resztę składników i mieszamy za pomocą miksera. Powstanie nam dość gęsta masa, ale tak ma być. 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Wylewamy masę do blaszki  (23x33 cm) wyłożonej papierem do  pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C,  pieczemy 35 minut, studzimy.

Krem budyniowy:

  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1//2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. 

Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera)  następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z masłem. Dalej dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia.

Biszkopt kroimy na pół. Jedną część kroimy wzdłuż na paski  ok 2-3 cm szerokości. 

Cały placek smarujemy cienką warstwą kremu. Następnie układamy na nim paski ciasta wyjmujemy co drugi pasek, a miejsca po nich wypełniamy kremem, układamy resztę ciasta w miejscach wypełnienia i przykrywamy resztą kremu. Wyrównujemy, polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

 

Polewa: 

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.

ciasto Szachownica

ciasto Szachownica

ciasto Szachownica


1 komentarz:

  1. Kiedyś moja mama ją robiła. Teraz będę musiała.sama zrobić te ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...