Są takie smaki i takie batony z dzieciństwa których się nie zapomina. Każdy z nas zapewne żuci teraz takimi nazwami batonów jak Snikers czy Baounty. Te batony doczekały się swoich odpowiedników w postaci ciast i ciasteczek. W tym miejscu można się sprzeczać czy te ciasta odpowiadają smakom tym batonów. Moim zdaniem jest to taka próba odtworzenia smaków, które znamy.
Moim smakiem z dzieciństwa jest nie wątpliwie baton miky way. Od kąt pamiętam jadłam go przy każdej możliwej okazji. Ręka w górę kto też lubi/uwielbia Miky Way'a ? Próba przeniesienia smaków na tartę jest dosyć trudna, ale nie nie możliwa. Moja tarta posiada pyszny krem czekoladowy na bazie budyniu, bita śmietanę oraz pyszny czekoladowy ganache. O tym jak zrobić sprawdzony, domowy ganache znajdziecie TUTAJ.
Do zrobienia tej tarty przymierzała się od wielu lat. Można powiedzieć że zbierałam się bardzo długo, a ciasto znikneło w kilka dni. Mogę was zachęcić tylko do spróbowania tego wypieku. Polecam!
Przepisy na inne tarty znajdziecie TUTAJ.
Czas przygotowania:130 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
30 g kakao
20 g śmietany 12%
3 żółtka
krem czekoladowy
750 ml mleka 2%
150 g cukru
150 g masła
120 g budyniu czekoladowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
bita śmietana
250 g śmietany 30%
70 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
ganache czekoladowe
200 g czekoladowy gorzkiej
150 ml śmietany 30%
50 g masła
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy całą noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciasto układamy w formie. Robimy małe dziurki widelcem. Układamy na cieście sreberko i dociążamy grochem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy przez następne 20-30 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: 500 ml zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy zółtka, budyń, mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Na spód zimnej tarty układamy krem czekoladowy. Na kremie układamy bitą śmietanę. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Ganache czekoladowy: Czekoladę kroimy na drobno. Śmietanę podgrzewamy w garnku o grubym dnie. Zdejmujemy z ognia. Kawałki czekolady zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy tartę.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz