wtorek, 13 stycznia 2015

Makaron razowy z ciecierzycą

Dziś stawiam na zdrowie! Proponuję Wam Makaron razowy z ciecierzycą na ostro :-)
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, jest bogatym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla naszego organizmu. W smaku przypomina groch i podobnie jest wykorzystywana.
Można ją kupić w plastikowych torebkach i samemu dzień wcześniej przygotować lub kupić gotową, ugotowaną już na parze, zamkniętą w puszce ciecierzycę.


Składniki:

garść makaronu razowego (około 60g)
1/2 puszki ciecierzycy
1 mała papryka
1 cebula
1 mała papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 mała puszka pomidorów
majeranek
tymianek
sól i pieprz
1 łyżka oliwy


Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili.

Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki.

Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje.

Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać :-)

3 komentarze:

  1. Ciekawie przyrządzony sos, podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fanie makaronowo u Ciebie :) poprzedni makaron super a ta wersja też bardzo ciekawa: lubię razowy makaron ale nigdy nie robiłam sosu z cieciezycą..... wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalny pomysł :) nigdy nie przyrządzałam makaronu z ciecierzycą, mimo, że to włoskie smaki :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń