wtorek, 11 lutego 2025

Deserki panna cotta z sosem truskawkowym

Panna cotta

Dziś proponuje banalnie prosty deser, który można przygotować o każdej porze rok, na różne okazja, ale i bez okazji. Taki deser można też przygotować również w wersji wegańskiej na mleczku kokosowym. Sos także można przygotować z różnych owoców, mrożonych lub świeżych, oprócz truskawek doskonale sprawdzą się maliny czy borówki, ale polecam ja najpierw przetrzeć przez sitko.

Składniki (około 5 porcji):
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej (wersja wegańska)
  • 65 g ksylitolu/erytytolu/cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki żelatyny + zimna woda
Sos truskawkowy:
  • ok. 400 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka budyniu w proszku(waniliowego lub malinowego)

Wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą (do przykrycia), odstawić do napęcznienia (około 3 minuty).
Do garnka wlać śmietankę, dodać ksylitol/cukier oraz aromat waniliowy, gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając szpatułką. Odstawić z ognia gdy śmietanka zacznie się gotować. Do śmietanki dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozlać do pojemniczków do mniej więcej 2/3 wysokość. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
UWAGA! Sos truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać jak panna cotta będzie już zastygnięta. Truskawki wsypać do garnka, lekko podlać wodą (1-2 łyżki), dodać sok z cytryny , cukier/ksylitol i gotować na niewielkim ogniu aż truskawki zmiękną (około 10 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.
Proszek budyniowy wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością wody i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do gorącej masy truskawkowej, postawić znów na niewielkim ogniu i chwilkę gotować cały czas mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Odstawić, poczekać aż sos troszkę przestygnie, a następnie wylać na wierzch zastygniętych deserków. Przełożyć do lodówki.

Deser panna cotta

Wegańska panna cotta

19 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i apetycznie wyglądają ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz je jadłam. Będę musiała je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała zrobić. Kiedyś często robiło się ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny deser, często robię podobne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super deserek! Przepis zapisuję :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super deserek! Przepis zapisuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Panna cotta to deser, który nigdy się nie nudzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu zrobię ten deser. Chodzi za mną od miesięcy😅

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam aksamitną konsystencję panna cotty, wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Już dawno nie jadłam tego deseru. Pamiętam jak w szkole gastronomicznej to robiliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosty, ale efektowny deser, który zawsze robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Delikatna, kremowa i pięknie podana. Często ją robię w sezonie letnim.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno już nie robiłam tego deseru. Przyznam że nawet zapomniałam o nim.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś często się robiło ten deser
    Będę musiała znowu go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny deser. Dawno go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie pamiętam już koedy ostatni raz to robiłam. Pamiętam że ten deser był bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...