Czekolada dubajska
Dubajska czekolada od jakiegoś czasu zdobywa popularność i serca internautów na całym świecie. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz ściągać jej z Dubaju, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Prosty przepis pozwoli ci cieszyć się tym luksusowym smakołykiem bez wydawania tysiąca monet.
W bogatej strukturze dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, którym jest ciasto Kataifi. To przypominający włosy rodzaj ciasta filo, wywodzący się z Grecji. Właśnie kataifi nadaje nadzieniu czekolady wyjątkowej tekstury i sprawia, że staje się chrupiące. Połączone z kremem pistacjowym jest niezwykle apetyczne.
Do przygotowania dubajskiej czekolady potrzebne ci będą również silikonowe foremki, w których uformujesz tabliczki. Cały proces można wykonać w mniej niż 2 godziny, ale większość tego czasu to smażenie ciasta kataifi i oczekiwanie, gdy czekoladki twardnieją w lodówce.
Przyznaję, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńBrzmi niezwykle ciekawie! Nigdy nie próbowałam czekolady w takim wydaniu, ale połączenie kataifi, pistacji i czekolady brzmi obłędnie. Na pewno spróbuję, bo aż mnie kusi, żeby odkryć ten smak :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pistacje w każdej postaci, więc długo się nie zastanawiałam czy wypróbować ten przepis. Polecam!
UsuńA ja dalej nie próbowałam tej czekolady.
OdpowiedzUsuńspróbuj! Teraz jest dostępna chyba wszędzie :)
Usuń