Ta przepyszna zupa krem z kasztanów i suszonych borowików, z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli może być podana na świąteczny stół zamiast tradycyjnej zupy pieczarkowej. Miałam okazję skosztować jej w jednej ze znakomitych restauracji le Puy-en-Velay (Owernia), których tutaj nie brakuje. Młody szef kuchni podzielił się ze mną przepisem, który nieco zmieniłam, przygotowałam ją już kilka razy dla przyjaciół, którzy jednogłośnie uznali, że to jedna z najlepszych zup, jakie kiedykolwiek jedli. A więc zapragnęłam się podzielić również z Wami poniższym przepisem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na zupę krem:
● 30 g suszonych borowików
● 3 szalotki
● 2 ząbki czosnku
● 1 litr bulionu warzywnego lub
drobiowego bio
● 500 g śmietany kremówki
● 150 g kasztanów jadalnych (obranych,
pakowanych próżniowo)
● 120 g kremu kasztanowego
● masło, oliwa z oliwek
● 10 g grubej soli morskiej
● ocet winny z białego wina
(ewentualnie ocet jabłkowy)
● 2 szczypty pieprzu Cayenne
Na pikle z czerwonej cebulii:
● 1 duża czerwona cebula
● 25cl octu jabłkowego
● 5 cl octu z wina czerwonego
● 70 g cukru trzcinowego
● sól, pieprz
Na zasmażane grzyby:
● 100 g pieczarek (ew. shitake, boczniaków).
● 1 ząbek czosnku
● 1 duża szalotka
● masło, oliwa z oliwek
● posiekana natka pietruszki
● sól, pieprz
Dodatkowo :
● cienko krojona szynka parmeńska
(opcjonalnie)
● grzanki z czerstwego chleba
Przygotowanie:
Przygotuj zupę krem :
Namocz suszone borowiki w ciepłej
wodzie przez około 30 minut, po odcedzeniu zachowaj wodę z namoczonych grzybów.
Szalotkę i czosnek obierz (z czosnku
usuń twardzy rdzeń) i drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem
odrobiny masła, dodaj kasztany, smaż przez kilka minut, mieszając. Wlej bulion
warzywny (lub drobiowy) do garnka, wrzuć suszone, uprzednio namoczone i odciśnięte
borowiki oraz kasztany (odłóż kilka do dekoracji) z szalotką i czosnkiem. Dodaj
odrobinę wody z namoczonych grzybów, i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Zmiksuj zupę, nie musi mieć ona
jednolitej konsystencji, możesz pozostawić drobne cząstki kasztanów i grzybów. Domieszaj
śmietanę (jeśli zupa ma za rzadką konsystencję, możesz dodać do niej odrobinę
skrobi Maizena (uprzednio rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody), gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą,
pieprzem, ewentualnie 1-2 szczyptami pieprzu Cayenne, kilkoma kroplami octu
winnego z białego wina (lub octu jabłkowego).
Podczas gotowania zupy przygotuj
pikle z czerwonej cebuli :
Czerwoną cebulę obierz, pokrój w bardzo
cienkie plasterki. Do rondla wlej ocet (jabłkowy i ocet z czerwonego wina, ale w
ostateczności wystarczy tylko jabłkowy). Dodaj cukier trzcinowy, poszatkowaną
cebulę, zamieszaj, i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż cebula zmięknie.
Pozostaw do ostudzenia.
Przygouj grzanki z chleba:
Pokrój chleb (najlepiej czerstwy)
typu bagietka lub inny, w drobną kostkę, odkrawając skórkę, i podsmaż na
odrobinie oliwy z oliwek, lub podpiecz grzanki w piekarniku. Odstaw.
Przygotuj podsmażane grzyby :
Pieczarki (i dodatkowo inne grzyby-
shitake, boczniaki- opcjonalnie) i pokrój je w plasterki.
Szalotkę i czosnek obierz, drobno
posiekaj i podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, mieszając, smaż przez około 10 minut.
Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wlej zupę krem do głębokich talerzy
lub miseczek, na wierzchu ułóż podsmażone grzyby, pikle z czerwonej cebuli i odrobinę
szynki parmeńskiej (opcjonalnie). Dodatkowo udekoruj kasztanami i natką
pietruszki. Niezwłocznie podaj. Bon appétit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz