Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!

zupa krem z dynii

 

Składniki:

2 kg dyni
1l bulionu warzywnego:

3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

puszka mleczka kokosowego
kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego
garść pestek słonecznika
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kolendry
4 ząbki czosnku
bagietka
sól, sól czosnkowa,pieprz

Przygotowanie (1,5h):

Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje).

Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki.

Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek.

Bon appetit! 🙂

4 myśli w temacie “Rozgrzewająca zupa krem z dyni

  1. Pingback: Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem | Pastel Food - poezja smaku

  2. Pingback: Rozgrzewająca zupa krem z dyni | Przepisy na ?

Dodaj komentarz