Szukaj na blogu

środa, 27 listopada 2024

CIABATTA. W FORMIE BUŁEK

Włoska ciabatta to jeden z moich ulubionych gatunków pieczywa. Charakteryzuje się mięciutkim, delikatnym, porowatym środkiem i chrupiącą skórką. To takie rustykalne, płaskie pieczywo 😁 Nie idealnie równe, czasem lekko powykrzywiane, ale taki jego urok. Ciabatta nie jest wypiekiem trudnym, jest jednak wypiekiem czasochłonnym, najlepiej więc rozłożyć go na 2 dni. Pierwszego robimy sztywny zaczyn typu biga, a drugiego dnia łączymy go z ciastem właściwym, po czym następuje wyrastanie i formowanie pieczywa. Troszkę czasu to wszystko zajmuje, ale efektem końcowym będzie pyszne, domowe pieczywo, warto więc spróbować i upiec taką dużą domową ciabattę, alb mniejsze ciabatty w formie bułek.

Przepis i wykonanie zaczerpnięty ze świetnej książki Piotra Kucharskiego 
" Chleb domowa piekarnia" . Gorąco polecam książkę, bo to skarbnica prostych przepisów na domowe pieczywo. 







A poniżej moje wykonanie 😀 









7 komentarzy:

  1. Witaj Helenko! Pięknie ci wyszły, struktura jest idealnie "ciabbatowa", a forma poręczniejsza do konsumpcji :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No lekko nie było 😂, ale coś tam wyszło 😋

      Usuń
  2. Eee tam, chyba jesteś zbyt krytyczna. Ja tam "biere" w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ten zaczyn ma być taki zawarty,jak robię ciasta, bułki itp to zaczyn jest rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak, zaczyn w tym przypadku jest zwarty. Ale gotowe ciasto już nie ma takiej "sztywnej" konsystencji.

      Usuń
    2. Dziękuję, ciasto zarobione, wieczorem będę piekła;)

      Usuń
  4. Witam,czy zaczyna być taki zawarty ,mi kilka wyszła,z reguły jak robię ciasto drożdżowe to zaczyn jest rzadki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF