Te lody są absolutnym hitem wśród moich przyjaciół, którzy mieli okazję je u mnie skosztować, wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że są przepyszne i oryginalne. Niekoniecznie potrzebna jest do ich przygotowania maszynka do lodów, w ubiegłym roku zrobiłam je po raz pierwszy bez użycia maszynki i też wyszły bardzo dobre.
Połączenie moreli z mascarpone i nutą rozmarynu jest naprawdę rewelacyjne!
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Kręcenie lodów w maszynce: 45 min
Porcja dla 6 osób :
● 400 g wypestkowanych moreli
● 250 g mascarpone
● 120 g drobnego cukru
● 100 g cukru żelującego
● 25 cl mleka pełnotłustego
● 3 jajka (całe)
● 2 żółtka jajek
● 2 łyżki soku z cytryny
● 3 gałązki świeżego rozmarynu
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Potrzebny sprzęt : maszynka do
lodów (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umyte i wypestkowane morele pokrój w
paski. Przełóż do garnka, posyp cukrem żelującym. Dodaj sok z cytryny, i
podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając przez około 15 minut. Odstaw do
schłodzenia na 5 minut, po czym zmiksuj owoce aż do uzyskania gładkiej
konsystencji.
W rondlu zagotuj mleko, zdejmij z
ognia, wrzuć gałązki rozmarynu, przykryj i pozostaw na pół godziny, a następnie
usuń rozmaryn.
W metalowej misce ubij trzepaczką
całe jajka i żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii wyskrobanymi ostrzem noża z
rozciętej wzdłuż laski wanilii. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i
ubijaj jajka z cukrem do białości. Zdejmij z ognia, domieszaj mascarpone
ubijając, wlej mleko aromatyzowane rozmarynem, dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż masę lodową do maszynki do
lodów i kręć lody przez 30 minut. Domieszaj zmiksowane morele i kręć przez
dodatkowe 15 minut. Przełóż masę lodową do odpowiedniego pojemnika i wstaw do
lodówki, lub, jeśli zamierzasz podać lody szybko, pozostaw do schłodzenia w
maszynce (jeśli posiadasz maszynkę, która chłodzi masę lodową). Jeśli nie
używasz maszynki, przełóż lody do naczynia, w którym zostaną zamrożone i
mieszaj je często (co pół godziny), aż do całkowitego zamrożenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz