Dzisiejszy przepis to pomysł na sałatkę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos, który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim.Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim.
SKŁADNIKI
1-2 ogórki
2-4 łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego
1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru lub miodu
sól
kilka łyżek sezamu
WYKONANIE
Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni i odkładamy na później.
Ogórki kroimy na kawałki długości palca.
Mieszamy ze sobą ocet ryżowy lub ocet jabłkowy z cukrem/miodem, olejem, sosem sojowym i dodajemy odrobinę soli, jeśli uznacie, że trzeba.
Następnie ogórki mieszamy z sosem oraz sezamem i pozostawiamy na chwilę, aby ogórki przeszły aromatem sosu.
Lubicie kuchnię azjatycką?
Jakie są Wasze ulubione dania z tej kuchni?
0 komentarze :
Prześlij komentarz