Pełne smaku umami tofu, lekki aromatyczny sos curry i puszyste, delikatne bułeczki bao. Czy może być lepsze połączenie? Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wizyta w krakowskim Miso Place, gdzie miałam przyjemność zajadać się takim daniem. Moja wersja wyszła równie pyszna, zachęcam do wypróbowania :)
8 bułek
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 170 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy (+ dodatkowo jedna do posmarowania ciasta)
sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
tofu:
- 2 kostki wędzonego tofu
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- szklanka panierki panko
- 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
- oliwa do smażenia
glazura:
- 1 kopiasta łyżka miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- zielony ogórek
- marynowana czerwona cebula
- posiekane orzechy ziemne
Składniki na sos curry mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy z solą.
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej, mieszamy z cukrem i drożdżami.
Odstawiamy na 10 minut, po czym mieszamy z mąką, jajkiem i oliwą.
Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 minut).
Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kuleczek, które rozwałkowujemy na cienkie krążki.
Smarujemy je odrobiną oliwy i składamy wpół. Gotujemy na parze przez 10-12 minut.
W tym czasie każdą kostkę tofu przekrajamy wzdłuż i dzielimy na 4 części.
Osuszamy je i panierujemy kolejno w mące ziemniaczanej, jajkach roztrzepanych z kolendrą i panierce panko wymieszanej z posiekanymi orzeszkami.
Smażymy je z każdej strony na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Składniki na glazurę dokładnie mieszamy i podgrzewamy na czystej patelni. Gdy zacznie się gotować, dodajemy usmażone tofu i obtaczamy je, by całe pokryło się sosem.
Ugotowane bułki smarujemy sosem curry i wypełniamy pokrojonymi ogórkami, tofu i cebulą. Posypujemy orzeszkami i od razu podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy