Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry | Mienta blog
Różne

Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry

Pełne smaku umami tofu, lekki aromatyczny sos curry i puszyste, delikatne bułeczki bao. Czy może być lepsze połączenie? Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wizyta w krakowskim Miso Place, gdzie miałam przyjemność zajadać się takim daniem. Moja wersja wyszła równie pyszna, zachęcam do wypróbowania :)

buleczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry 4 - Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry

8 bułek

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy (+ dodatkowo jedna do posmarowania ciasta)

sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

tofu:

  • 2 kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • szklanka panierki panko
  • 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
  • oliwa do smażenia

glazura:

  • 1 kopiasta łyżka miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

  • zielony ogórek
  • marynowana czerwona cebula
  • posiekane orzechy ziemne

buleczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry 5 - Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry

Składniki na sos curry mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

Mąkę przesiewamy z solą.

Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej, mieszamy z cukrem i drożdżami.

Odstawiamy na 10 minut, po czym mieszamy z mąką, jajkiem i oliwą.

Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 minut).

Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kuleczek, które rozwałkowujemy na cienkie krążki.

Smarujemy je odrobiną oliwy i składamy wpół. Gotujemy na parze przez 10-12 minut.

W tym czasie każdą kostkę tofu przekrajamy wzdłuż i dzielimy na 4 części.

Osuszamy je i panierujemy kolejno w mące ziemniaczanej, jajkach roztrzepanych z kolendrą i panierce panko wymieszanej z posiekanymi orzeszkami.

Smażymy je z każdej strony na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Składniki na glazurę dokładnie mieszamy i podgrzewamy na czystej patelni. Gdy zacznie się gotować, dodajemy usmażone tofu i obtaczamy je, by całe pokryło się sosem.

Ugotowane bułki smarujemy sosem curry i wypełniamy pokrojonymi ogórkami, tofu i cebulą. Posypujemy orzeszkami i od razu podajemy.

Smacznego :)

buleczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry 2 - Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem currybuleczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry 3 - Bułeczki bao z tofu glazurowanym w miso i sosem curry

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj