czwartek, kwietnia 18, 2024

Zupa tajska z kurczakiem

 


 Zupa tajska z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie intensywne smaki i aromaty kuchni Azji Południowo-Wschodniej. W tej delikatnej zupie spotykają się pikantność, słodycz i kremowa konsystencja, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne.

Na pierwszy rzut oka zupa ta może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości jej przygotowanie jest proste.


7 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki:

600 g fileta kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 cm korzenia imbiru

1 papryczka chili

600 ml bulionu rosołowego

400 ml mleka kokosowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soku cytryny

200  g makaronu ryżowego

1 łyżeczka kminku

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Cebulę, czosnek i imbir obieram, a następnie drobno kroję. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i kroję w paseczki. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju, dodaję kminek, kurkumę i kolendrę.



2. Mięso kroję w paski, dodaję je do warzyw i smażę przez 10 minut, posypując solą.



3. Po usmażeniu mięsa z warzywami przekładam je do garnka, wlewam bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny, wsypuję cukier, dodaję makaron ryżowy i gotuję około 15 minut.




4. Zupa gotowa.

5. Smacznego!


ZAPRASZAM NA INNE MOJE PRZEPISY:

                                                     Zupa-Manchow-z-kurczakiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz