Najprostszy przepis na kluski śląskie
Prawdziwe kluski śląskie z dziurką dla wielu osób to wciąż niedoścignione wyzwanie, albo są za twarde, albo za miękkie. Kluski śląskie przepis bez jajka, moim zdaniem takie kluski z 2 składników to rewelacja. Masz swój sprawdzony przepis na kluski ziemniaczane, a ja mam swój. Łatwe przygotowanie sprawia, że w kuchni masz porządek, a kluski z dziurką są miękkie, kształtne i miarowe.
Najprostszy przepis na kluski z dziurką
Czy do klusek śląskich dodaje się jajko? Odwieczny spór, na który niektórzy tracą wiele energii. Bo Babcia gotowała tak, a mama tak i to jest niepodważalny przepis. 😉 A kluski śląskie można zrobić tak z jajkiem jak i bez jajka. Są przepisy gdzie do klusek dodaje się samo żółtko, masło a nawet żółty ser. Każdy przepis jest dobry i poprawny, pod warunkiem, że nam smakuje. Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie?
Zapraszam na przepis 🙂
Kluski śląskie przepis
ziemniaki mączyste najlepiej typ C 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
woda
sól 1 łyżka
olej opcjonalnie
Jak się robi kluski śląskie bez jajka
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, odcedź pozostaw do ostygnięcia. Nie czekaj aż będą całkiem zimne, ciepłe dużo łatwiej przecisnąć przez praskę wprost do miski.
Najlepsze na kluski śląskie są ziemniaki gotowane w tym samym dniu. Jednak jeżeli masz z wczoraj, albo składane z 2 – 3 dni też je możesz dodać.
Jeszcze lekko ciepłe ziemniaki wyrównaj i lekko uklep, aby wierzch był równy. Podziel powierzchnię na 4 części, jedną część za pomocą łyżki wybierz robiąc dołek. Do dołka wsyp mąkę ziemniaczaną . Czyli proporcja na udane kluski śląskie 4 : 1.
Z takich lekko ciepłych ziemniaków dużo łatwiej wyrobić ciasto na kluski. Jeżeli masz ziemniaki z poprzedniego dnia one mogą zebrać mniej mąki i jeżeli cisto jest zbyt sypkie, zamocz dłoń w zimnej wodzie i mokrą dłonią wyrabiaj. Jeżeli nadal sucho, ponów czynność.
Ziemniaki z poprzednich dni są mocno odparowane, nawet można powiedzieć obeschnięte i tu jest problem. Odrobina wilgoci załatwi sprawę.
Pamiętaj! Nie wyrabiaj zbyt długo ciasta na kluski, aby się tylko mąka wchłonęła. Zbyt długie wyrabianie sprawi, że ciasto będzie potrzebować więcej mąki, a co za tym idzie kluski będą twarde.
Z niewielkiej ilości ciasta formuj niewielkie kluseczki z dziurką. Dziurkę najlepiej robi się małym palcem. 😊
Jeżeli chcesz aby Twoje kluski śląskie były ładne i kształtne, oddzielaj sobie porcje ciasta łyżką do lodów. Super sprawa.
W garnku zagotuj 2,5 l wody z solą i łyżką oleju. Gotuj na wolnym ogniu partiami po 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Gotuj wolno, woda ma tylko mrugać, bez przykrycia!
Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową na talerz i gotowe. Możesz podawać na różne sposoby, sprawdzi się sos pieczarkowy, karkówka w sosie własnym czy same skwarki.
Reasumując, jak to jest z tym jajkiem w kluskach śląskich, dodawać czy nie? Jeżeli chcesz mrozić kluski pamiętaj, że w trakcie gotowania jajko się ścina i taka kluska po odgrzaniu ( nawet bez mrożenia) już nie będą mieć tej samej struktury. I to nie podlega dyskusji, to fizyka.
Prawdziwe kluski śląskie bez mąki pszennej, ta jest zarezerwowana do kopytek i innych leniwych.
Jak mrozić kluski śląskie
Jeżeli chcesz gotować kluski śląskie rozłóż pojedynczo i wystudź, zimne włóż do woreczka rozłóż na płasko i tak zamróź. Zamarznięte możesz zsunąć w woreczku jak sklepowe jak Ci pasuje. Później zamrożone wrzucaj na lekko gotującą się wodę i tak jak świeże, gotuj 3 – 4 minuty od wypłynięcia.
Po co dziurka w kluskach? Hanysi mówią… na zołza… czyli na sos.😁 To też prawda, ale dzięki dziurce kluski szybciej i miarowo się gotują.
Dlaczego kluski śląskie są twarde?
Zły rodzaj ziemniaków i za dużo mąki. Kluski mają swoją wersję podstawową i są to tyko mąka kartoflana i ziemniaki. Tak były przygotowywane dawniej na szybko przez zapracowane gospodynie. Z czasem zaczęto wersję podstawową klusek śląskich wzbogacać jajkiem, masłem czy żółtym serem.
Kolor klusek z dziurką zależy od rodzaju ziemniaków, im bardziej żółte ziemniaki tym kluski będą też żółte. I choć teraz śląskie kluski goszczą na wielu imprezach, są serwowane w drogich lokalach, należy pamiętać, że kiedyś to było danie biednych ludzi, dopiero później podano je na pańskie stoły.😉
Wejdź i zobacz inne przepisy na kluski, a jest ich bardzo dużo. Leniwe na różne sposoby, takie na słodko jak i wytrawne. Kokosowe, dyniowe, szpecle czy zwykłe lane taki a’la domowe spaghetti. Powodzenia i Do Miłego 👋
Odrobina historii ze strony MRiRW.
Kluski śląskie (kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy)– rodzaj kluski ziemniaczane przygotowanych z gotowanych z ziemniaków i mąki formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.
Tradycyjne kluski śląskie wpisane są na Listę produktów tradycyjnych
Brak komentarzy