Wilgotna babka budyniowa na oleju
Dziś kolejny przepis ze starego zeszytu, a raczej kartki, babka budyniowa w dwóch smakach. Wilgotna babka z budyniem śmietankowym i wiśniowym. Co ja się tego przepisu naszukałam, wiedziałam że go gdzieś mam i w końcu znalazłam.😊 Kartka wyrwana z zeszytu, a tytuł przepisu brzmiał ” Babka z budyniami i olejem od Joli”.
Babka 4 budynie
Babka z budyniem śmietankowym i wiśniowym, to przepis od mojej koleżanki. U niej w domu to była obowiązkowa pozycja na każdą niedzielę. Jak nie było budyniu, w zastępstwie była mąka ziemniaczana. A więc miałam wiele razy okazję kosztować tej pysznej wilgotnej babki na oleju. I teraz po długich latach, zrobiłam budyniową babkę sama. Proporcje te same, skład też, a jakie wnioski z wczoraj i dziś ?
Zapraszam na przepis 🙂
Babka budyniowa przepis
mąka pszenna uniwersalna 1 szklanka
jajka 5 sztuki
olej 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń waniliowy 2 sztuki po 40 g każda
budyń o smaku wiśniowym 2 sztuki także po 40 g
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki z brzuszkiem
sok z cytryny 2 łyżki
sól szczypta
Jak zrobić babkę z budyniem i olejem
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Szklanka standard 250 ml, blaszka 12 x34 cm lub zbliżonych rozmiarów.
Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj aż powstanie biała spieniona masa. To ważne, znaczy się, że cukier dobrze się rozpuścił. Jeżeli lubisz bardziej słodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki cukru.
Cienkim strumieniem dodaj olej, cały czas miksując, następnie proszek do pieczenia i sok z cytryny. Dawniej, dodawano łyżeczkę octu. Nie miksuj zbyt długo bo zrobisz majonez. 😁
Wyłącz mikser, dodaj połowę przesianej mąki pszennej, mieszaj delikatnie łyżką. Jak się wchłonie dodaj drugą połowę.
Wymieszane ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj budyń jasny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, do drugiej wiśniowy i drugą łyżeczkę mąki. Wymieszaj. Dobrze aby budynie były bez cukru, jeżeli będziesz mieć z cukrem nic złego się nie stanie, najwyżej dodaj mniej cukru do miksowania jajek.
Do przygotowanej formy wyłóż najpierw jedno ciasto, a następnie drugie, kolejność dowolna.
Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni, góra – dół, półka niżej niż środek. Piecz 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, gdy lekko ostygnie przełóż na kratkę aby ostygła. Zimne ciasto możesz posypać pudrem, polukrować lub polać polewą. Babka budyniowa jest naprawdę pyszna, wilgotna, mięciutka , długo zachowuje świeżość, ale…..
Po przekrojeniu moja babka wyglądała inaczej, niż ta którą pamiętam z dawnych lat. Nie miała tego pięknego różowego kolorku jak kiedyś. Myślałam, że coś źle zrobiłam, wysłałam zdjęcie do koleżanki, a ta potwierdziła, że z dzisiejszych budyni już takiej babki w 2 kolorach nie da się zrobić. Czym się różni budyń sprzed 30 lat od tego dziś? Nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Mało tego!
Nie jest nowością, że producenci nas łupią na różne sposoby, czekolada nie ma 100 g, masło już miewa 180 g. I jeszcze mocniej się zdziwiłam, a wręcz mnie zamurowało gdy zobaczyłam, że budyń który miał zawsze 40 g, teraz ma 35. 😏 Dlatego dodałam do składu te 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Dlatego jeżeli widzisz ciasto z ładnymi żywymi kolorkami, nie daj się zwieść, na pewno jest czymś dodatkowym zabarwione.
Dość narzekania i smutków, wejdź i zobacz stary przepis na babkę na oranżadzie, ciasto 3 Bit bez budyniu taka moja mała wariacja i na koniec babka adwokatowa. Oraz stare przepisy naszych Babć. Smacznego i Do Miłego 👋
Brak komentarzy