Wielkanocny żurek z chipsami z boczku


Żurek to zupa bez której nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych.

Aromatyczny wywar z warzyw i białej kiełbasy, zaprawiony zakwasem żytnim, doprawiony czosnkiem i majerankiem to niezapomniany smak wiosennych świąt.

Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodatek chipsów z boczku i zielonej rzeżuchy sprawi, że danie będzie prezentować się efektownie i jeszcze bardziej wykwintnie.

Po inne przepisy zapraszam was do postu Zupy na Wielkanoc.

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

PRZEPIS WIELKANOCNY ŻUREK Z CHIPSAMI Z BOCZKU

Składniki:

0,5 litra zakwasu na żurek

1 kg białej kiełbasy

250g boczku wędzonego w cienkich plasterkach

1 opakowanie włoszczyzny

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 grzybki suszone

10szt ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 łyżki majeranku

sól

pieprz

olej

jajka ugotowane na twardo

rzeżucha

 

Jak zrobić wielkanocny żurek z chipsem z boczku:

1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół, układamy stroną przecięcia na oleju i podsmażamy.
3. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, podsmażamy minutę.
4. Dodajemy grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą (do 2l).
5. Gotujemy aromatyczny wywar ok 20 min.
6. Dodajemy białą kiełbasę w pętkach i gotujemy jeszcze 20 min na wolnym ogniu (zupa ma tylko mrugać).
7. Wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku.
8. Plastry boczku układamy na suchej patelni i obsmażamy minutkę tak by tłuszcz się wytopił i stały się chrupiące. Chipsy z boczku układamy na ręczniku papierowym zdejmując nadmiar tłuszczu.
9. Żurek podajemy z białą kiełbasą, chipsami z boczku, jajkiem na twardo i rzeżuchą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to