Wielkanocna babka drożdżowa


Wielkanocna babka drożdżowa

Delikatna, maślana i długo świeża babka drożdżowa z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealna na Wielkanoc.

Przepis jest na jedną średniej wielkości blaszkę (22 cm z kominem), w razie potrzeby, można podwoić ilość składników i upiec dwie babki na raz 😉

 

 

Składniki:

50ml ciepłego mleka (nie gorącego)

25g świeżych drożdży

200g mąki pszennej

30g cukru

szczypta soli

2 jajka

75g miękkiego masła

  • Lukier pomarańczowy:

ok 100g cukru pudru

ok 2 łyżki soku z pomarańczy

  • Dodatkowo:

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy.  Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką i układamy w foremce (moja foremka z kominem ma średnicę 22 cm) ***

*** Foremkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut ***

*** Przestudzoną wyjmujemy z foremki ***

*** Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z pomarańczy w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***

*** Babkę polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE