Koperty naleśnikowe z farszem meksykańskim


Koperty naleśnikowe z farszem meksykańskim

Idealne danie dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Koperty z farszem meksykańskim, to smakowite połączenie mięsa mielonego z papryką, fasolą i kukurydzą w gęstym sosie pomidorowym. Całość panierujemy w jajku i podsmażamy na patelni. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

350g wołowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół czerwonej papryki

1 papryczka chilli (lub pół jeśli chcemy mniej pikantnie)

1 pomidor

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół szklanki czerwonej fasoli z puszki

przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

  • Dodatkowo:

10 dkg żółtego sera

2 jajka

olej do smażenia

 

 

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek ***

*** Dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy na rumiano ***

*** Paprykę kroimy w krostę, a papryczkę chilli w cienkie plasterki ***

*** Pomidora kroimy w większą kostkę ***

*** Papryki dodajemy do mięsa, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, podsmażamy. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty ***

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Naleśniki przecinamy na pół ***

*** Na każdej połówce naleśnika rozsmarowujemy cienką porcję farszu ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Składamy, zaginając najpierw jeden bok do środka ***

*** A następnie zakrywamy drugim, tworząc trójkącik ***

*** Koperty naleśnikowe obtaczamy w roztrzepanym jajku ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ***

*** Z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE