marca 11, 2024

Buddha Bowl - misa rozmaitości

Buddha Bowl, czyli misa rozmaitości, w oryginale oznacza posiłek serwowany na zimno podawany w misce składający się z mniejszych porcji.

Do przygotowania takiej misy potrzebne są niewielkie ilości składników, ale ważna jest ich różnorodność.

Zasada jest prosta - w jednej misce łączymy ryż lub dowolną kaszę z dodatkami, którymi mogą być warzywa, nasiona strączkowe czy sałaty. Składników nie mieszamy jak w sałatce, tylko podajemy je w specjalnie ułożony, estetyczny sposób.

Do stworzenia Buddha Bowl nadaje się w zasadzie wszystko, co akurat mamy w lodówce, musimy tylko zwrócić uwagę na to, aby połączone składniki stanowiły pełnowartościowy posiłek.

Aby dodać więcej aromatu warto stosować ulubione zioła i przyprawy. Kluczową rolę odegra tu także sos, którym polejemy naszą misę rozmaitości.

W ten sposób możemy w łatwy sposób przygotować różnorodne posiłki, które jednocześnie wpisują się w nurt zero waste - w końcu to doskonała okazja, aby wykorzystać to, co zostało nam z obiadu czy kolacji, lub co po prostu w niewielkich ilościach zalega nam w lodówce i nie bardzo mamy pomysł, jak inaczej to wykorzystać.

Buddha Bowl warto przygotować sobie wieczorem wykorzystując to, co zostało w ciągu dnia - dzięki temu mamy gotowe śniadanie lub lunch do pracy.


Buddha Bowl - misa rozmaitości - przepis na 2 porcje

Do przygotowania Buddha Bowl będą Ci potrzebne:

  • 120g komosy ryżowej,
  • 2 garści szpinaku baby,
  • garść dowolnych kiełków,
  • 6 rzodkiewek,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • pomidor,
  • awokado,
  • 200g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki),
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • sok z 1/2 cytryny.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta chili,
  • szczypta kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Komosę opłucz na sicie, ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
2. Ciecierzycę osącz, przelej olejem i wymieszaj.
3. Rzodkiewki i paprykę pokrój w plastry, a pomidory w cząstki.
4. Awokado obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry (jeśli przygotowujesz posiłek wieczorem awokado pokrój i dodaj rano) i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
5. Składniki sosu zmiksuj z 2-3 łyżkami wody.
6. W misce lub pojemniku na lunch ułóż obok siebie komosę, rzodkiewki, szpinak, pomidora, paprykę i ciecierzycę, posyp kiełkami, a całość skrop sosem. Jeśli zabierasz lunchbox do pracy sos zapakuj do oddzielnego pojemnika i polej danie bezpośrednio przed jedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger