Farsz do pierogów z pieczarkami
Dzisiaj mieliśmy dzień pierogów. Moja młodsza córeczka marzyła o pierogach z serem na słodko, więc postanowiłam spełnić jej marzenie i zagnietliśmy ciasto na pierogi.
Przygotowałam słodki twaróg na nadzienie, ale pomyślałam też że fajnie, równocześnie będzie zrobić jakiś farsz na słono dla starszych osobników, którzy takie właśnie smaki wolą.
Z lodówki zawołały mnie pieczarki i por i to już było znakomitą bazą.
Poniżej opowiem wam jak zrobiłam naprawdę pyszny farsz do pierogów z pieczarkami, ale on idealnie sprawdzi się też do krokietów czy tortilli. Polecam!
Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.
PRZEPIS FARSZ DO PIEROGÓW Z PIECZARKAMI
Składniki:
1 większy por
500g pieczarek
0,5 papryki czerwonej
2 liście kapusty pekińskiej
0,5 szklanki ugotowanego ryżu
10 łyżek oliwy
0,5 pęczka koperku
0,5 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jak zrobić farsz do pierogów z pieczarkami:
Najpierw pora myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na patelni na oliwie aż ten zmięknie.
Dodajemy pieczarki starte na tarce i paprykę oraz kapustę pekińską pokrojone w drobną kostkę.
Następnie przesmażamy aż pieczarki puszczą sok a ten dość odparuje.
Dodajemy ryż, mieszamy.
Ja na tym etapie masę trochę zmiksowałam blederem ręcznym by lekko wszystko rozdrobnić i by naprało trochę klejącej konsystencji.
Dodajemy starty na tarce czosnek, posiekany koper i pietruszkę, przyprawy. Mieszamy.
Finalnie doprawiamy do smaku.
Nigdy nie jadłam 🤭
Ale to wszystko wygląda apetycznie 😍