Żeberka w sosie śmietanowym

Lubicie żeberka? Które najbardziej – żeberka wieprzowe, wołowe czy może baranie?
Każdy rodzaj ma swój własny charakterystyczny smak i teksturę, dlatego warto eksperymentować, aby znaleźć ten, który najlepiej odpowiada naszym preferencjom smakowym.

Również sposobów przygotowania ich jest wiele.

Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania mojego przepisu na żeberka w sosie śmietanowym, ale zajrzyjcie też do przepisów na Żeberka duszone, Klasyczne żeberka w sosie, żeberka z szybkowaru, młoda kapusta na żeberkach.

 

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

PRZEPIS ŻEBERKA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

800 – 1000g surowych żeberek wieprzowych

1 duża cebula

100g śmietany 18%

sól himalajska

pieprz biały

5 ziaren ziela angielskiego

liść laurowy

majeranek

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

 

 

Jak zrobić żeberka w sosie śmietanowym:

Żeberka myję, osuszam i i obsmażam na złoto na patelni na bardzo dużym ogniu – złote żeberka przekładam do garnka.

Zmniejszam grzanie i na patelni na której obsmażałam żeberka dodaję posiekaną cebulę – szklę ją.

Do żeberek dodaję cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Zalewam wodą (tylko tyle by przykryła mięso), zagotowuję, zmniejszam ognień i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem ok pół godziny.

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmuję je na chwilę na talerz.

Dodaję majeranek oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną.

Zagotowuję gęstniejący sos, doprawiam go do smaku solą i pieprzem i wkładam do niego z powrotem mięso.

Smacznego!

 

 

 

RIBS IN CREAM SAUCE RECIPE

Ingredients:

800 – 1000g raw pork ribs

1 large onion

100g cream 18% and 1 tablespoon of flour

salt, white pepper

5 grains of allspice, Bay leaf

marjoram

1 clove of garlic

 

How to make ribs in cream sauce:

I wash the ribs, dry them and fry them until golden in a pan over very high heat – I put the golden ribs in a pot.

I reduce the heat and add chopped onion to the pan in which I fried the ribs – fry it.

I add onion, pressed garlic clove, spices: allspice, bay leaf, salt, pepper to the ribs.

I pour water (just enough to cover the meat), bring it to a boil, reduce the heat and simmer covered for about half an hour.

When the meat is soft, I take it out onto a plate for a while.

I add marjoram and flour mixed with cream.

I bring the thickening sauce to a boil, season it with salt and pepper and put the meat back into it.

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to