Zupa jarzynowa z burakami to jednak z moich ulubionych zup.

Same buraki i ziemniaki to pyszne połączenie i robią robotę. Dodaję jeszcze zawsze takie zastawienie warzyw jakie mam na stanie, ale jakie widzę, że trzeba zużyć a zupa i tak wychodzi wyśmienita.

Jeśli chcę by zupa była bardziej sycąca i stanowiła pełnowartościowy posiłek, dodaję do nie puszkę jakiś strączków.

Zupę zwykle gotuję w dużym garnku, tak by wystarczyła nam na dwa dni. Czasem, drugiego dnia miksuję wszystko na zupę krem i też jest pysznie!

Polecam wam wypróbować ten przepis oraz inne przepisy na barszcz.

 

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

 

PRZEPIS ZUPA JARZYNOWA Z BURAKAMI

Składniki:

  • 2 cebule białe lub czerwone
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kg ziemniaków
  • 500g buraków
  • 1 szklanka zakwasu z buraków – przepis
  • 4 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 papryki
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • 2-3 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 10szt ziela angielskiego

 

 

Jak zrobić zupę jarzynową z burakami:

  1. Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy  pokrojoną cebulę.
  2. W następnym kroku do cebuli dodajemy ziemniaki oraz marchewki, selera, kapustę i paprykę pokrojone w kostkę.
  3. Następnie dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
  4. Potem zalewamy wodą wszystko (2litry), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  5. Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, czosnek i majeranek i gotujemy jeszcze 15 min.
  6. Dodajemy zakwas burakowy.
  7. Finalnie doprawiamy do smaku.

 

 

 

RECIPE VEGETABLE SOUP WITH BEETS

Ingredients:

2 white or red onions
4 tablespoons of olive oil
1 kg of potatoes
500g beets
1 cup of beetroot leaven
4 carrots
1 stalk of celery
0.5 pcs of peppers
2-3 Chinese cabbage leaves
2-3 teaspoons of salt
black pepper
1 teaspoon of granulated garlic
2 tablespoons of marjoram
2 bay leaves
10 pieces of allspice

 

How to make vegetable soup with beets:

We start with the onion. Heat the olive oil in a pot. Then peel the onion, cut it into cubes and throw it into the pot. Fry the chopped onion in olive oil.
In the next step, add diced potatoes, carrots, celery, cabbage and peppers to the onion.
Then add spices: allspice, bay leaf, salt, pepper.
Then pour water over everything (2 liters), bring to a boil, reduce the heat and simmer covered for 15 minutes.
Then add the diced beets, garlic and marjoram and cook for another 15 minutes.
Add the beetroot leaven.
Finally, season to taste.

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to