Jajka po turecku

Jajka po turecku to smaczny pomysł na śniadanie. Przepis na jajka w koszulkach z orzeźwiającym jogurtem i chrupiącymi grzankami.

Czas przygotowania: 15minut

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek małego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 25g masła klarowanego
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • bagietka

1. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypiorek oraz posiekaną miętę. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i sok z cytryny. Całość doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

2. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy płatki chili.

Bagietkę tostujemy na rozgrzanej patelni z oliwą.

3. W garnku zagotowujemy wodę. Do wody wlewamy ocet zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tworząc wir. Na środek wiru wlewamy jajko. Po 2 minutach wyciągamy sitkiem. Gotujemy kolejne jajko.

Na talerzu rozprowadzamy jogurt , wykładamy jajka i polewamy masłem. Jajka po turecku są już gotowe.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...