Sałatka z rukoli i kalafiora – post dr Dąbrowskiej

Kolejne danie przygotowanie wedle reguł postu warzywno – owocowego zwanego też postem Daniela.

Rukola lub inna ulubiona sałata np roszponka a do tego kilka warzyw, przyprawy – bez tłuszczu, bez mąki, bez węglowodanów.

Proste smaki, niewiele kalorii ale sycące danie i odżywcze.

Osoby, które nie są na diecie zachęcam by danie polać łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno.

 

Zajrzyjcie też do Zbioru przepisów w diecie warzywno – owocowej.

 

 

 

 

 

Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej nowych, niepublikowanych przepisów, to kilka dni temu miała miejsce premiera mojego ebooka z takimi daniami.
Jeśli mielibyście na niego ochotę zapraszam TUTAJ

 

 

 

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

 

PRZEPIS SAŁATKA Z RUKOLI I KALAFIORA

Składniki:

100g rukoli

1 mała cebula

1 mały bakłażan

3 pomidory

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 mały kalafior

pikantna mieszanka przypraw

sól

kilka rzodkiewek

kilka gałązek koperku

 

Jak zrobić kalafiora z bakłażanem:

Na suchej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę aż zacznie lekko brązowieć.

Dodajemy bakłażana pokrojonego w drobną kosteczkę oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę.

Solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie.

Dusimy pod przykrywką kilka minut aż bakłażan zmięknie.

Na drugą patelnię wlewamy kilka łyżek wody.

Kalafiora myjemy, kroimy w drobne kawałki, wrzucamy na patelnię z wodą.

Dodajemy pikantne przyprawy, sól.

Gotujemy pod przykrywką aż kalafior zmięknie.

Rukolę myjemy, osuszamy w wirówce do sałaty i układamy na talerzu.

Ugotowanego kalafiora przekładamy na rukolę, również rzodkiewki.

Podajemy z sosem z bakłażana i pomidorów.

Dekorujemy świeżym koprem.

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to