Babka w czekoladowe piegi

Babka z czekoladowymi piegami

Babka wielkanocna z czekoladą

Babka w czekoladowe piegi

Dziś mam dla Was przepis na kolejne szybkie ciasto. Pyszna babka w czekoladowe piegi, to idealny wybór do ulubionej kawy lub herbaty. Moje dzieci wolą jednak złapać kawałek w rączkę i… po prostu zjeść bez dodatków 😉 Polecam i Wam. Prosto, szybko i smacznie. Czasem nie trzeba nic więcej, prawda? 🙂

Babka w czekoladowe piegi sprawdzi się też świetnie na wielkanocny stół. Proste pyszne ciasto, które odpowiednio przechowywane, długo zachowuje świeżość. Polecam.

Babka z czekoladą

Babka z czekoladą – jak przygotować?

Przygotowanie takiej babki jest bardzo proste. Kilka podstawowych składników, dwa rodzaje mąki i czekolada. Ja polecam czekoladowe kropelki do zapiekania. Znajdziecie je w ofercie Zielona Esencja Zielona Esencja to sklep z bogatą ofertą. Znajdziecie tu zdrową żywność, przyprawy i zioła, naturalne kosmetyki i suplementy diety. Nie zapomnijcie też zerknąć na ich blog – mnóstwo ciekawostek i pysznych inspiracji.


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31×12 lub formę z kominkiem)

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Zielona Esencja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 pełne łyżki kropelek czekoladowych do zapiekania Zielona Esencja
  • cukier puder po posypania

/szklanka ma 250 ml/

Przygotowanie:

Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na “biały puch” z cukrem (zwykłym i waniliowym).

Do żółtek dodajemy olej, obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju “kruszonki”).

Teraz dodajemy nasze ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Na koniec do naszej masy dodajemy kropelki czekoladowe i całość mieszamy krótko łyżką.

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (formę można wyłożyć też papierem do pieczenia).

Ciasto pieczemy około 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.

Gdy babka przestygnie wyciągamy ją z formy i dowolnie dekorujemy (u mnie cukier puder).

Smacznego



Post we współpracy reklamowej z Zielona Esencja

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz