Pieczarki Zatar

Zatar a właściwie Za’atar to mieszanka przypraw wywodząca się z krajów Bliskiego Wschodu, która łączy zioła w tym tymianek, oregano, sumak oraz ziarno sezamu. Kilka lat temu na jednych z warsztatów kulinarnych w których brałam udział, miałam okazję nauczyć się ja przygotowywać i przepis podawałam tutaj na blogu.

W tamtym roku mój brat przywiózł mi zapas Zataru z Jerozolimy i tak jeszcze cały czas mogę cieszyć się jego smakiem i aromatem.

Dzisiaj chciałam zaproponować wam proste danie warzywne z pieczarek, doprawionych właśnie na ten smak. Rewelacyjny dodatek do obiadu, do kanapek, do wrapów czy do zapiekanek.

 

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

 

PRZEPIS PIECZARKI ZATAR

Składniki:

3 cebule małe

1 łodyga selera naciowego

6 łyżek oleju

500g pieczarek

1 łyżka przyprawy Zatar

sól

pieprz

ząbek czosnku

 

 

Jak zrobić pieczarki zatar:

Najpierw pieczarki myjemy i dajemy im obcieknąć na durszlaku.

Następnie cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju ok 2 minuty.

Selera naciowego kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli.

Następnie pieczarki kroimy w ćwiartki lub w grube plastry i dorzucamy do cebuli.

Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy.

Potem wszystko podsmażamy 3 minuty.

Doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to