niedziela, 18 lutego 2024

Rolada boczkowa z wasabi

 Kolejny "pączek" w mojej kolekcji. Tym razem w wersji azjatyckiej, bardzo prostej i nie wymagającej wielu przypraw i sosów. Obawiam się jednego...że szybko się "rozejdze"...zanim zrobiłem zdjęcie, to trochę "poszło". Bo to krzywo mi się ukroiło, to za grubo, to za cienko, to spróbować trzeba i takie tam różne :P Dla mnie petarda kulinarna
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

1,5 kg boczku wieprzowego (cienkiego)
100 ml ciemnego sosu sojowego
5 łyżek maggi
50 g pasty wasabi

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso myjemy, nakłuwamy, przekładamy do rękawa pieczeniowego (bo tak wygodniej marynować). Wlewamy sos i maggi. Dokładnie obtaczamy mięso i przekładamy do lodówki na 24 godziny.
 

Mięso wyjmujemy z rękawa, smarujemy po wierzchu wasabi i zawijamy w roladę, związując ją nicią wędliniarską, dość ciasno.
 

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180°C, a następnie 20 minut bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
Studzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz