Łosoś z chorizo w sosie pomidorowym

Łosoś z chorizo w sosie pomidorowym to danie idealne gdy szukasz smacznego, prostego i szybkiego przepisu na obiad lub kolację.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 140g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 4 filety z łososia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 200ml śmietanki 30%
  • 50g sera parmezan
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy chorizo pokrojone w ćwiartki. Podsmażone zdejmujemy na chwilę na talerz.

2. Łososia bez skóry solimy i pieprzymy. Smażymy z dwóch stron na patelni po chorizo. Również zdejmujemy na chwilę na talerz.

3. Teraz smażymy pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę i suszone pomidory. Całość zalewamy śmietanką.

4. Pod koniec dodajemy posiekane świeże oregano i parmezan.

5. Jak ser się rozpuści to dodajemy łososia. Po 2-3 minutach nasz łosoś jest gotowy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...