Jak przygotować makaron z serca palmy? Zobacz przepis na makaron z serca palmy z pesto z orzechami nerkowca, rukolą i burakiem. To pomysł na prosty obiad z kilku składników!
Makaron z serca palmy – co to jest i jak go przygotować?
Makaron z rdzenia palmy – czyli z serca palmy – to zdrowa alternatywa tradycyjnego makaronu. Makaron powstaje tylko z jednego składnika i nie zawiera żadnych dodatków. Jakie są jego największe zalety?
- ma tylko 21 kcal w 100 g
- jest odpowiedni na diecie ketogenicznej
- jest bezglutenowy
- jest wegański
- jest uniwersalny
W jakich daniach można użyć makaron z serca palmy? Tak naprawdę we wszystkich! Makaron ten możesz przygotować na wiele sposobów – będzie odpowiedni jako makaron w zupie, pysznie smakuje z każdym sosem, pesto, a także jako makaron smażony z warzywami, czy innymi składnikami. Makaron z serca palmy jest gotowy do spożycia od razu z pudełka lub puszki – sprawdzi się więc w sałatkach. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie tego makaronu, to poniżej znajdziesz przepis na makaron z serca palmy z buraczanym pesto z nerkowców.
Zaciekawił Cię makaron z serca palmy? Polecam sprawdzić ofertę marki Diet-Food – z kodem viagusto możesz skorzystać z 15% rabatu na wszystkie nieprzecenione produkty w sklepie diet-food.pl.
Polska marka Diet-Food stworzyła kilka różnych opcji makaronu z serca palmy, są to:
- makaron spaghetti w pudełku,
- makaron spaghetti w puszce,
- makaron noodle w pudełku,
- makaron noodle w puszce,
- makaron ryżowy.
Dodatkowo, warto również sprawdzić zdrowe gotowce – czyli keto posiłki z sercem palmy. Jedno to danie syczuańskie, a drugie śródziemnomorskie.
Wszystkie produkty z serca palmy znajdziesz tutaj – https://diet-food.pl/category/?q=z+serca+palmy&desc=1#top
PRZEPIS NA MAKARON Z SERCA PALMY Z PESTO
składniki
- 1 opakowanie makaronu z serca palmy Diet-Food – czyli 255 g makaronu (użyłam Noodle)
- 120 g orzechów nerkowca
- 1 mały ugotowany lub upieczony burak (około 70 g)
- 35 g rukoli
- 60 ml oliwy
- 20 g płatków drożdżowych
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
przygotowanie
- Orzechy nerkowca podpraż na suchej patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- W blenderze/malakserze umieść podprażone orzechy nerkowca, ugotowanego lub upieczonego buraka, rukolę, płatki drożdżowe, sok z połówki cytryny i czosnek granulowany. Całość zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj oliwę, a także dopraw solą i pieprzem do smaku. Zblenduj jeszcze do połączenia składników.
- Na patelni umieść makaron z serca palmy. Dodaj przygotowane pesto. Wymieszaj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, mieszając. W razie potrzeby całość możesz doprawić. Gotowe!
Zobacz też inne wegańskie przepisy.
Artykuł powstał przy współpracy z DIET-FOOD.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko