Churros – przepis na hiszpański deser z ciasta parzonego (takie z którego robi się m.in. ptysie czy eklery).

Smażony jest na głębokim tłuszczu a więc idealnie na Karnawał czy Tłusty Czwartek

Hiszpanie lubią obtaczać je w cukrze i jeść podane z płynną czekoladą.

Smakuje to naprawdę wyśmienicie!

Do wyciskania ciasta można użyć rękawa cukierniczego lub bardziej sztywnej torebki foliowej, której odcinamy rożek.

 

Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok.

 

 

 

PRZEPIS NA CHURROS

Składniki:

2 jajka

440g mąki

600 ml wody

2 łyżki masła

1 litr oleju do smażenia

 

Jak zrobić churros:

Najpierw do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją.

Następnie dodajemy mąkę i masło i energicznie mieszamy aż ciasta stanie się jednolite i gładkie.

Potem ciasto zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia.

W kolejnym kroku dodajemy jajka i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W garnku rozgrzewamy olej.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do bardziej sztywnej torebki foliowej typu koszulka czy taka do mrożonek i odcinamy róg.

Ciasto wyciskamy do gorącego oleju odcinając je nożyczkami.

Smażymy na złoto z obu stron.

Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

 

 

 

 

CHURROS RECIPE

Ingredients:

2 eggs

440g of flour

600 ml of water

2 tablespoons of butter

1 liter of oil for frying


How to make churros:

First, pour water into the pot and boil it.

Then add flour and butter and mix vigorously until the dough becomes uniform and smooth.

Then leave the cake to cool for a while.

In the next step, add the eggs and mix again until a uniform consistency is obtained.

Heat the oil in a pot.

Transfer the dough to a pastry bag.

Squeeze the dough into the hot oil and cut it off with scissors.

Fry until golden on both sides.

Remove to a plate lined with a paper towel.

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to