Pulpety wołowe na sosie paprykowo-cebulowym.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dziś zaproponuję Wam pyszne pulpeciki w aromatycznym sosie.
Idealne do podania z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną jak ktoś lubi!

Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
po poł płaskiej łyżeczki: papryki czerwonej słodkiej i ostrej, pieprz czarny, sól
łyżka oleju
Na sos: 2 cebule żółte, 2 papryki czerwonej
3 łyżki oleju, 200ml wody, sól i pieprz do smaku

Robimy!
Mięso wyrabiamy w palcach dodając przyprawy- po dobrym rozprowadzeniu odstawiamy na pół godziny(nie jest to konieczne, ale ja lubię jak mięso przejdzie trochę przyprawami). Następnie dodajemy jajko, olej i bułkę tartą i wyrabiamy jednolity farsz. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy nasze kuleczki z każdej strony- około 5 minut. Kuleczki zdejmujemy na talerz i na tym samym oleju przesmażamy posiekaną w drobna kostkę cebulę i paprykę, przyprawiamy.  Przesmażamy około 5 minut i podlewamy wodą. Dusimy około 15 minut, aby zredukować wodę o połowę i dorzucamy nasze kuleczki. Dusimy całość jeszcze około 10 minut.
Sos nam się pięknie zredukuje i zagęści dzięki cebuli.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi na “Pulpety wołowe na sosie paprykowo-cebulowym.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×