Przepis na zupę krem z pieczonej papryki w rozgrzewającej wersji – czyli z pieprzem cayenne. Zupa przyciąga swoim kolorem, a dzięki pieczonej papryce ma intensywny smak.
Warto przygotować tę zupę do termosu obiadowego. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni – na przykład podczas górskiej wędrówki lub po prostu jako ciepły posiłek w pracy.
Termos na zupę, który długo utrzymuje ciepło!
Jeśli uwielbiasz domowe zupy, to dobrym gadżetem dla Ciebie będzie termos obiadowy. Dzięki niemu łatwo możesz przenieść zupę do pracy, szkoły, czy zabrać ją ze sobą w podróż.
NOVEEN to ceniona polska marka sprzętu AGD. Zyskując uznanie na rynku, firma wyróżnia się innowacyjnymi rozwiązaniami, nowoczesnym designem i dbałością o funkcjonalność swoich produktów. Dla smakoszy ciepłych posiłków stworzyła serię termosów obiadowych o różnych pojemnościach i wariantach kolorystycznych obudowy. Ten widoczny na zdjęciach (TB943 Copper) to termos o pojemności 600 ml – czyli idealny na sporą porcję zupy, na przykład na cały dzień w pracy. Pozostałe pojemności i kolory termosów można znaleźć tutaj.
Termos obiadowy N’OVEEN jest szczelny, a dzięki podwójnej ściance utrzymuje temperaturę dania do 12 godzin. Urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej INOX. W zestawie znajdziemy poręcze etui do transportu.
Jak zrobić krem z pieczonej papryki?
Przygotowanie tej zupy zaczynamy od upieczenia papryki, cebuli i czosnku. Następnie upieczone warzywa gotujemy w bulionie (użyłam bulionu warzywnego) z dodatkiem ulubionych przypraw. Do zupy krem z pieczonej papryki idealnie pasuje pieprz cayenne. Na koniec całość blendujemy na gładki krem i gotowe! Dokładny przepis na zupę wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.
PRZEPIS – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
składniki
- 4 czerwone papryki (600 g)
- 2 cebule (160 g)
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej papryki, jeśli nie lubisz wędzonej)
- około 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- sól
- natka pietruszki (do dekoracji)
przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Papryki przekrój na połówki i wykrój gniazda nasienne. Papryki rozłóż na blasze do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania – papryki ułóż skórką do góry.
- Cebule obierz i pokrój na połówki – umieść na blasze obok papryki. Dodaj również ząbki czosnku. Warzywa polej oliwą i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 30 minut (aż skórka papryki będzie złocista). Po upieczeniu umieść papryki w misie i przykryj folią spożywczą – odstaw do wystudzenia, Z wystudzonej papryki możesz zdjąć skórkę – ale równie dobrze skórkę możesz zostawić.
- W garnku umieść bulion warzywny. Dodaj upieczone warzywa, a także wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły. W międzyczasie dopraw solą. Możesz również dodać ulubione przyprawy i zioła.
- Gotową zupę zdejmij z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
- Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i dekoracji.
Zobacz również inne przepisy, które możesz przygotować do termosu obiadowego:
Artykuł powstał przy współpracy z N’OVEEN.