Pieczarkowa zupa  – bardzo prosta, szybka do przygotowania i smaczna zupa.

Z ziemniakami, z włoszczyzną, z grzybami. Naprawdę sycąca!

My zupy lubimy jeść na lunch, ale myślę że z dodatkiem pieczywa może stanowić pełen obiad danego dnia.

Tym razem wersja wegetariańska, bo ja takie zupy lubię najbardziej, ale można ugotować ją również na rosole czy na wywarze z kości.

 

PRZEPIS PIECZARKOWA ZUPA

Składniki:

500g pieczarek

1 kg ziemniaków

2 cebule

6 łyżek oliwy

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

2 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki śmietany gęstej 18%

sól

pieprz

 

 

Jak zrobić pieczarkową zupę:

  1. Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę.
  2. Następnie cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy aż cebula stanie się szklista.
  3. Potem do garnka wlewamy ok 2 litry wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. Zaraz potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
  5. Dodajemy też obrane i rozdrobnione marchewki, pietruszkę, selera naciowego.
  6. Gotujemy wszystko 25 minut.
  7. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i opiekamy 10 minut w air fryer lub w piekarniku albo przesmażamy na oliwie na patelni.
  8. Potem pieczarki dodajemy do zupy. Dodajemy zioła prowansalskie.
  9. Śmietanę dodajemy do zupy. Gotujemy minutę.
  10. Finalnie zupę doprawiamy do smaku.