Surówka z porem i parówkami – bardzo prosta i bardzo tania a do tego naprawdę pyszna!

Idealnie sprawdzi się na lunch albo na kolację.

Można ją zjeść tak po prostu lub w towarzystwie pieczywa.

Podstawą jest kapusta, której smaku nadaje odrobina posiekanego pora oraz oczywiście parówki, które też sprawiają, że surówka syci na długo.

 

 

PRZEPIS SURÓWKA Z POREM I PARÓWKAMI

Składniki:

0,5 małej główki kapusty białej

ok 5 cm jasnej części pora

2-3 parówki

100g pomidorków koktajlowych

kilka rzodkiewek.

sól

1 łyżeczka przyprawy do sałatek

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

 

Jak zrobić surówkę z porem i parówkami:

Kapustę szatkujemy bardzo cieniutko, solimy i ugniatamy rękami by zmiękła.

Pora siekamy drobniutko, dodajemy do kapusty, mieszamy.

Następnie parówki kroimy drobno, dodajemy do kapusty.

Potem jeszcze pomidorki kroimy na ćwiartki a rzodkiewki w plasterki.

Wszystkie składniki mieszamy z przyprawą do sałatek, majonezem i jogurtem.

Próbujemy i doprawiamy do smaku.