Zobacz przepis na donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste, a dzięki polewie mają piękny wygląd i smak.
Poniżej znajdziesz przepis na proste ciasto na donuty, a także trzy opcje polewy. Pierwsza to polewa na bazie mlecznej czekolady, a kolejne dwie (czyli kolorowe) przygotujesz na bazie białej czekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę uzyskasz dzięki dodatkowi soku z buraka.
Sprawdź również ciekawe przepisy na pączki:
PRZEPIS NA DONUTY Z MASCARPONE
składniki
Składniki na ciasto na donuty (na 15 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mascarpone (40 g)
- 25 g masła
- 1 łyżeczka spirytusu lub wódki (ewentualnie soku z cytryny)
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Polewa czekoladowa (na 5 donutów):
- 60 g mlecznej czekolady
- 30 g masła
- 30 g śmietanki (30%)
Polewa z białą czekoladą i sokiem z buraka (na 5 donutów):
- 60 g białej czekolady
- 30 g śmietanki (30%)
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z buraka
Polewa z białą czekoladą i matchą (na 5 donutów):
- 60 g białej czekolady
- 30 g śmietanki (30%)
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki marchy
przygotowanie
Jak zrobić domowe donuty z mascarpone?
- Drożdże wymieszaj z 10 g cukru i 20 ml letniego mleka (cukier i mleko odbierz od całości odmierzonych składników). Pozostaw na 10-15 w ciepłym miejscu, aby rozczyn drożdżowy wyrósł.
- W tym czasie w dużej misce umieść jajko, żółtko i pozostałe 40 g cukru. Całość ucieraj przez 5-10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do utartych jajek i żółtek z cukrem dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, a także mąkę pszenną (w temperaturze pokojowej) i pozostałe 100 ml letniego mleka.
- Wszystkie składniki zagniataj energicznie przez około 10 minut (ręcznie lub mikserem/robotem), aż uzyskasz gładką i elastyczną konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione i wystudzone masło, mascarpone oraz spirytus lub wódkę. Wyrób do połączenia składników.
- Zarobione ciasto na donuty przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciepłe miejsce pozwoli drożdżom działać efektywniej.
- Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Za pomocą szklanki wycinaj krążki o średnicy 9 cm, a na środku każdego z okręgów wykrój dziurkę o średnicy 3 cm. Wykrojone donuty ułóż na blasze lub desce posmarowanej olejem, zachowując odległość między nimi, aby miały miejsce na ponowne wyrośnięcie.
- Wykrojone donuty przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie pączki powinny zwiększyć swoją objętość, stając się puszyste.
- W międzyczasie do garnka z grubym dnem przelej olej rzepakowy – olej powinien mieć głębokość 4-6 cm. Olej zagrzej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza. Polecam sprawdzać temperaturę oleju termometrem kuchennym.
- Wyrośnięte donuty kładź na rozgrzanym oleju, wyrośniętą stroną do dołu. Donuty smaż na złoto z obu stron, po około 2 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia kontroluj temperaturę oleju, aby utrzymać ją w przedziale 170-180 stopni.
- Usmażone donuty wyjmij za pomocą cedzaka, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Gotowe donuty odstaw do wystudzenia.
- Kiedy donuty wystygną, możesz przejść do przygotowania polewy.
Jak zrobić polewę do donutów?
- Aby przygotować każdą z opcji polewy, wszystkie składniki umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Odstaw na kilka minut do wystudzenia, a następnie polej nią donuty. Możesz również maczać donuty w polewie.
- Gotowe donuty odstaw do zastygnięcia polewy.
Zobacz inne polecane przepisy na Tłusty Czwartek: