Dziś znów na podium wskakuje ciacho przygotowane przez moją mamę!
Tak tak, dobrze kojarzycie – to Ona w ostatnim czasie jest autorką wypieków, a ja mam za zadanie tylko zrobić zdjęcie.
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się jednak odmieni i znów na blogu będą królowały moje ciasta.
Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone.
To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone.
Obiecuje przyjemność przy każdym kęsie.
Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe.
SKŁADNIKI:
(25×40 cm)
BISZKOPT:
* jajko – 7 szt
* cukier – 300 g
* mąka pszenna – 230 g
* budyń śmietankowy – 3 łyżki
* sól
PONCZ:
* likier kokosowy – 220 ml
* woda – 220 ml
KREM:
* śmietana 30% – 750 ml
* mascarpone – 750 g
* cukier puder – 6 łyżek
* kokos – 3/4 szkl
POLEWA:
* czekolada – 170 g
* śmietanka 30% – 200 mL
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PONCZ:
Likier i wodę łączymy
BISZKOPT:
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po dodaniu całego cukru miksujemy ok. 10 minut.
Wlewamy po jednym żółtku.
Dodajemy przesianą mąkę z budyniem, delikatnie mieszamy.
Wlewamy na blachę wyłożoną TYLKO NA SPODZIE papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w 160 C ( góra/dół ).
Studzimy, ściągamy papier, kroimy na 2 blaty.
Jeden z blatów wkładamy do blachy, nasączamy ponczem.
KREM MASCARPONE:
Śmietanę ubijany z mascarpone , cukrem pudrem , likierem i drobnymi wiórkami kokosowymi – do połączenia składników uważając, by nie przebić.
Połowę wyciągamy na nasączony biszkopt, wygładzamy,
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu, wykładamy pozostały krem, wygładzamy.
Odstawiamy do chłodzenia na czas przygotowania polewy.
POLEWA:
Śmietankę gotujemy, wyłączamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy.
Polewamy schłodzone ciasto, posypujemy prażonymi wiórkami/
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
Zobaczcie też inne, kokosowe pyszności na blogu – KLIK!
No Comments