Rafaello z likierem kokosowym i kremem mascarpone

Dziś znów na podium wskakuje ciacho przygotowane przez moją mamę!

Tak tak, dobrze kojarzycie – to Ona w ostatnim czasie jest autorką wypieków, a ja mam za zadanie tylko zrobić zdjęcie.

Mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się jednak odmieni i znów na blogu będą królowały moje ciasta.

Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone.

To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone.

Obiecuje przyjemność przy każdym kęsie.

Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe.

SKŁADNIKI:
(25×40 cm)

BISZKOPT:

* jajko – 7 szt

* cukier – 300 g

* mąka pszenna – 230 g

* budyń śmietankowy – 3 łyżki

* sól

PONCZ:

* likier kokosowy  – 220 ml

* woda – 220 ml

KREM:

* śmietana 30% – 750 ml

* mascarpone – 750 g

* cukier puder – 6 łyżek

* kokos – 3/4 szkl

POLEWA:

* czekolada – 170 g

* śmietanka 30% – 200 mL

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PONCZ:

Likier i wodę łączymy

BISZKOPT:

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po dodaniu całego cukru miksujemy ok. 10 minut.

Wlewamy po jednym żółtku.

Dodajemy przesianą mąkę z budyniem, delikatnie mieszamy.

Wlewamy na blachę wyłożoną TYLKO NA SPODZIE papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut w 160 C ( góra/dół ).

Studzimy, ściągamy papier, kroimy na 2 blaty.

Jeden z blatów wkładamy do blachy, nasączamy ponczem.

KREM MASCARPONE:

Śmietanę ubijany z mascarpone , cukrem pudrem , likierem i drobnymi wiórkami kokosowymi – do połączenia składników uważając, by nie przebić.

Połowę wyciągamy na nasączony biszkopt, wygładzamy,

Przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu, wykładamy pozostały krem, wygładzamy.

Odstawiamy do chłodzenia na czas przygotowania polewy.

POLEWA:

Śmietankę gotujemy, wyłączamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy.

Polewamy schłodzone ciasto, posypujemy prażonymi wiórkami/

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Zobaczcie też inne, kokosowe pyszności na blogu – KLIK!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress