Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;)
Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)
Paluchy krucho-drożdżowe z serem
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki smalcu
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka cukru
- ser żółty
- sól
- kminek
- kminek mielony
- białka do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto.
Całość włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0.5 cm
Ciasto posypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem ser w ciasto. Posmarować rozmąconym białkiem.
Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce.
Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach.
Muszą być pyszne. ;-)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne!
OdpowiedzUsuń