niedziela, 28 stycznia 2024

Smalec

 Zazwyczaj to "dżem ze świni" (czytaj Smalec) robię na pełnym odlocie z przeróżnymi dodatkami. Teraz zostałem poproszony o wersję "podstawową" najlepsiejszego "dżemiku". Oto on, włala!
Polecać nie muszę, dobry jest
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

1 kg słoniny
500 g smalcu
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka soli

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Słoninę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla i powoli wytapiamy do momentu kiedy zaczną tworzyć się chrupiące skwarki.
 

Wrzucamy smalec, roztapiamy.
 

Siekamy cebulę, którą dodajemy do garnka, solimy. Zrumieniamy.
 

Gdy tylko cebula zacznie brązowieć, wrzucamy posiekany czosnek.
 

Taką miksturę przekładamy do mniejszych naczyń i studzimy.




1 komentarz:

  1. W klasyce siła! Aczkolwiek przedwojenny smalczyk Babci Broni składał się tylko ze słoniny i soli, lecz teraz dokonam haniebnej zdrady mojej antenatki, albowiem sama wolę taki z czosnkiem i cebulką :-DD

    OdpowiedzUsuń