Jak otworzyć świeży kokos będzie tematem dzisiejszego wpisu.

Ostatnio bardzo łatwo dostępne są kokosy świeże albo nawet młode kokosy.

Próbowaliście już?

Warto spróbować świeżej kokosowej wody oraz miąższu. Mi ten ostatni wyjątkowo smakuje w sałatkach i śniadaniach na słodko.

Lubię od czasu do czasu nabyć świeży kokos, choć jego otwieranie nie należy do najłatwiejszych.

Dzisiaj chciałam podzielić się z wami metodami na otwieranie kokosa.

 

 

 

JAK OTWORZYĆ ŚWIEŻY KOKOS

 

Przedstawię wam poniżej 3 sposoby na otwieranie kokosa.

Zawsze jednak zanim zaczniemy go otwierać należy opróżnić kokos z wody kokosowej.

 

Krok 1

Odnajdujemy na wierzchu kokosa trzy „oczy”. I teraz za pomocą ostrego, wąskiego noża lub korkociągu robimy w dwóch oczach wgłębienia przebijając je na wylot.

Krok 2

Kokos kładziemy na szklance czy innym naczyniu i czekamy aż woda kokosowa wypłynie.

 

Krok 3

Czas na otwieranie kokosa.

 

Sposób nr 1

Za pomocą młotka np do mięsa opukuj środek kokosa wzdłuż jego węższej osi. Powinien pęknąć.

 

Sposób nr 2

Włóż kokos do zamrażalnika na kilka godzin a potem uderz kokos o podłogę lub użyj młotka. Zamrożony kokos powinien łatwiej pęknąć.

 

Sposób nr 3

Włóż kokos do piekarnika i piecz ok 30 min w 180stopniach. Potem uderz kokos o podłogę lub użyj młotka. Podpieczony kokos powinien łatwiej pęknąć, ale tutaj już też dokonujemy zmiany w miąższu kokosa.

 

Krok 4

Otwarty kokos ukazuje jego biały miąższ, który teraz ostrożnie wydobywamy podważając nożykiem.