Translate

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców

Ze względu na brak czasu gołąbki niezwykle rzadko goszczą na naszym stole. Więc kiedy już się pojawiają znikają w zastraszającym tempie:) Tym razem w wersji z kaszą gryczaną podane z sosem z kiszonych nerkowców, który jest moją wersją znalezionego kiedyś na wegańskim blogu Asi oryginału. W przepisie zakochałam się jak tylko go przeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów.


Składniki:
spora biała kapusta
30 dkg kaszy gryczanej
50 dkg pieczarek
duża cebula
4 łyżki oliwy
pęczek pietruszki
opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty
i szklanka soku z kiszonej kapusty.
 
Przygotowanie:
Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam kapustę, nacinam przy głąbie i zdejmuję kilka liści (aż dojdę do do liści, które są jeszcze twarde). Ponownie wkładam główkę do wrzątku i gotuję powtarzając wszystkie czynności aż do momentu "rozebranie" całej główki.
Kaszę dokładnie płuczę kilkakrotnie odrzucając wypłukane zanieczyszczenia. Wypłukaną kasze przekładam do garnka i zalewam 2 i 1/2 szklankami zimnej wody, doprowadzam do wrzenia, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut.
W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam i ścieram na grubej tarce, dodaję do zeszklonej cebuli i razem duszę około 10 minut. Do podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka minut mieszając. Na końcu dodaję 1/2 pęczka posiekanej pietruszki dosmaczam sola i pieprzem.

Farsz nakładam na liście kapusty (2-3 łyżek farszu w zależności od wielkości liści) i zawijam gołąbki.
W dużym garnku (zazwyczaj w dużym żaroodpornym naczyniu, ale w związku z tym, że małe łapki dość skutecznie unieszkodliwiły takowe, pojawił się garnek) układam na spodzie kilka liści kapusty i posypuję odrobiną kiszonej kapusty, a następnie układam dość ciasno gołąbki.  Na wierzch gołąbków ponownie nakładam odrobinę kiszonej kapusty i liście kapusty. Całość zalewam szklanką soku z kiszonej kapusty i 3 szklankami zimnej wody. Duszę pod przykryciem 2-3 godzin na małym ogniu.

Podaję ze wspomnianym sosem z kiszonych nerkowców - przepis już wkrótce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...