Gotowanie grochu łuskanego – jest bardzo proste.

Polecam wypróbować ten sposób i włączyć groch do swojej diety bo jest bardzo zdrowy!

Lubicie dania z grochem? Co najczęściej przygotowujecie?

 

 

 

 

GOTOWANIE GROCHU ŁUSKANEGO

  1. Groch suchy połówki można wcześniej moczyć, ale nie trzeba. Niemoczony groch to wstępna oszczędność czasu, ale potem gotuje się dłużej.

  2. Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy 1-2 razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny.

  3. Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy go tak na kilka godzin, wymieniamy w trakcie 1-2 razy wodę.

  4. Namoczony, wypłukany na sicie groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (tyle by woda przykrywała ok 2 cm groch – ten strączek nie potrzebuje wody tyle co fasola, więc nie lejmy zbyt dużo, bo potem zrobi się zupa). Groch solimy, możemy też dodać ulubione przyprawy czy zioła np liść laurowy.
  5. Groch zagotowujemy, zdejmujemy pianę, zmniejszamy granie. Gotujemy ok 15- 25 min dla grochu wcześniej moczonego lub ok 30 – 45 min dla grochu suchego – do momentu aż groch będzie miękki – chyba że zależy nam na momencie aż zacznie się rozpadać.
    Groch cały gotujemy dwa razy dłużej postępują ze wszystkim jak wyżej.

 

 

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to