Strona główna Dania główne Kurczak pieczony w majonezie
Kurczak pieczony w majonezie

Kurczak pieczony w majonezie

Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w marynacie z majonezu i śmietany. Piekłam już niegdyś mięso z kurczaka w marynacie jogurtowej oraz w marynacie miodowo – musztardowej, przyszedł więc czas na kurczaka w majonezie. Kurczak przygotowany według poniższego przepisu wychodzi niezwykle soczysty. Warto przygotować dość dużą ilość majonezowo – śmietanowej marynaty która porządnie oblepi mięso, wtedy przepis udaje się najlepiej. Zanim jednak przejdziesz do smarowania mięsa marynatą, oprósz je przyprawami. W tym celu najlepiej użyć soli, pieprzy, słodkiej papryki i odrobiny przyprawy do drobiu. Dzięki temu oprósz soczystości kurczak zyska także wspaniały smak i aromat. Tak przygotowanego i upieczonego kurczaka możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

Kurczak pieczony w majonezie

Kurczak pieczony w majonezie

5.0 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

230

kcal

Bardzo prosty przepis na pieczonego kurczaka w majonezowo – śmietanowej marynacie. Mięso wychodzi soczyste, a skórka jest idealne wypieczona.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 ćwiartki kurczaka*

  • 3 czubate łyżki majonezu Winiary

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%

  • słodka papryka

  • przyprawa do drobiu

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kurczaka natrzyj słodką papryką, przyprawą do drobiu oraz solą i pieprzem.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj 3 kopiate łyżki majonezu (polecam użyć majonez Winiary lub Helmanz, Kielecki ma zbyt octowy posmak i nie sprawdzi się w tym przypadku) oraz śmietanę. Tak powstałą marynatą posmaruj mięso z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.Kurczak w majonezowej marynacie
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z opcją termoobiegu i piecz 50-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości porcji kurczaka). Jeśli pod koniec pieczenia mięso za bardzo się rumieni, zmniejsz temperaturę pieczenia o około 10-20 stopni.

Uwagi:

  • * Zamiast ćwiartek kurczaka możesz użyć podudzia lub skrzydełka, w tym wypadku należy pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu pieczenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*