wtorek, 23 stycznia 2024

Kisiel śliwkowy z pekanami

Lubicie kisiel? większość osób lubi, my z Przemkiem też ale są też tacy którzy nie przepadają. Czy jeśli ugotowalibyście sami taki kisielek też nie smakowałby? myślę że zajadany byłby ze smakiem. Potrzebne tutaj będą śliwki renklody, świeże lub mrożone i kilka orzechów. Potem szybko ugotujecie deser który mnie osobiście przypomina pobyt u babci. Zawsze miała dla swoich wnuczków jakiś smakołyk w tym kisiel. Popróbujcie a przepadniecie z kretesem. 
Kisiel śliwkowy z pekanami - przepis:

Kisiel śliwkowy z pekanami składniki: 2 pucharki
  • 10 dużych śliwek - renklody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka miodu
  • kilka pekanów
Kisiel z pekanami przygotowanie:
  • Śliwki pozbawiłam pestek i włożyłam do garnka.
  • Śliwki rozgotowałam pod przykryciem na gładką masę.
  • Mąkę rozprowadziłam wodą i wlałam do gotujących śliwek.
  • Jeśli lubicie kisiel z kawałkami wystarczy śliwek nie rozgotować do końca.
  • Ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Zdjęłam z ognia i posłodziłam miodem, wymieszałam. 
  • Przelałam do szklaneczek i udekorowałam orzechami.
  • Można jeść na ciepło albo na zimno, tak czy tak smakuje wybornie.
Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger