wtorek, 23 stycznia 2024

Szarlotka na czerstwych bułkach

 Może spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach
Arek Gie





 

 

 

Składniki:


 

 

 

 

1,5 kg jabłek szara reneta
7 czerstwych kajzerek
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 litra mleka 3,2%
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mielonego cynamonu
50 g masła
3-4 łyżki bułki tartej


 

 

 

 

Przygotowanie:



 

 

 

 

Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły.
Jabłka obieramy i drobno kroimy.
Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą.
Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,delikatnie mieszamy z masą.
Blaszkę (20x35) natłuszczamy masłem, oprószamy bułką tartą.Wylewamy masę i pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180°C.




2 komentarze:

  1. Genialny patent z wykorzystaniem bułek. Bardzo lubię takie właśnie pomysł. Najważniejsze to nie marnować!

    OdpowiedzUsuń