Żeberka duszone – popularne danie polskiej kuchni.

Lubicie?

Czasem nachodzi mnie ochota na pyszne, rozpływające się w ustach żeberka z cebulką, w sosie, dobrze doprawione! Przygotowuję je właśnie w taki sposób, bo jest niezawodny!

Dla mnie najlepsze w towarzystwie ziemniaków tłuczonych i ogórka kiszonego.

Pycha!

 

 

PRZEPIS ŻEBERKA DUSZONE

Składniki:

600-800g surowych żeberek wieprzowych

2 duże cebula białe a jeszcze lepiej czosnkowe

sól

pieprz

5 ziaren ziela angielskiego

liść laurowy

majeranek

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

 

Jak zrobić żeberka duszone:

Żeberka myję, osuszam, kroję w mniejsze kawałki i obsmażam na złoto na patelni na bardzo dużym ogniu – złote żeberka przekładam do garnka.

Zmniejszam grzanie i na patelni na której obsmażałam żeberka dodaję posiekaną cebulę – szklę ją.

Do żeberek dodaję cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Zalewam wodą (tylko tyle by przykryła mięso), zagotowuję, zmniejszam ognień i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem ok pół godziny.

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmuje je na chwilę na talerz.

Dodaję majeranek oraz mąkę wymieszaną w 100ml zimnej wody.

Zagotowuję gęstniejący sos, doprawiam go do smaku solą i pieprzem i wkładam do niego z powrotem mięso.

Smacznego!

 

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to