Translate

piątek, 28 czerwca 2013

Wiosenny krupnik po mojemu

Jesienna pogoda za oknem w lecie:) A jak jesień to sezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego.


Składniki:
2 marchewki
pietruszka
seler
por
cebula
czerwona papryka
żółta papryka
duży pomidor
groszek zielony
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
pieprz i sól do smaku
liść laurowy , starty imbir
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

Przygotowanie:
Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę.
Całość gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 - 25 minut. Dosmaczam pieprzem. Zupka wyszła pyszna, ale jeszcze lepsza okazała się następnego dnia:)

2 komentarze:

  1. Ale mam ochotę na taką lekką zupkę :) Krupnik bajka!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię krupnik..a taki przegląd lodówki czasem dobrze robi ..i powstają pyszne dania..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...