Domowe pierogi z mięsem to pyszne danie na obiad, które zawsze cieszy się dużą popularnością. W połączeniu z kremowym sosem serowo brokułowym stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy domowych pierogów.
Od kiedy posiadam maszynkę do makaronu, moja pasja do przygotowywania domowego makaronu i pierogów znacznie się wzmocniła. Teraz mogę przyrządzać wyjątkowe pierogi z mięsem, z kurczakiem, pierogi z owocami, czy ravioli bez większego trudu. Takie gotowanie sprawia mi ogromną satysfakcję i radość.
Jak przyrządzić pierogi z gotowanego mięsa?
Do przygotowania pierogów z mięsem potrzebne są podstawowe składniki: mąka, jajka, woda oraz ulubione mięso. Ja tym razem wybrałam wieprzową karkówkę, którą wcześniej ugotowałam z włoszczyzną, potem rozdrobniłam w malakserze i wymieszałam na farsz ze smażoną cebulą i przypraw. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi i przy pomocy maszynki do makaronu rozwałkowuję na cienkie placki. Nadziewam je przygotowanym farszem i delikatnie zamykam, tworząc charakterystyczne półksiężyce.
Jak jeść pierogi z farszem z mięsa?
Ugotowane pierogi, jeśli już ostygną lubię jeść podsmażone. Natomiast świeżo ugotowane domowe pierogi z mięsem podaję często z kremowym sosem serowo brokułowym, który dodaje daniu niezwykłego smaku i konsystencji. Sos serowy to mój ulubiony sos do makaronu, który mogę dowolnie doprawić, dodając różne zioła lub warzywa jak brokuły i zielony groszek.
Do przygotowania dzisiejszego sosu użyłam mrożonego brokuła, startego sera żółtego, parmezanu, kremowego serka i śmietanki kremówki oraz przypraw. Brokuły blanszowałam w lekko osolonej wodzie, a potem opłukałam zimną wodą aby zachowały swój świeży, zielony kolor. Potem zagotowałam śmietanę i w gorącym płynie rozpuściłam starte sery i twarożek. Potem pozostaje już kwestia przyprawienia sosu. Sery nadają sosowi już dużo smaku, więc ja przyprawiam so jedynie solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnek granulowanym.
Jak podać domowe pierogi na obiad?
Po ugotowaniu pierogów z mięsem, układamy je na talerzu i polewam obficie sosem serowo brokułowym. Wówczas danie nabiera zupełnie innego wymiaru smakowego. Połączenie delikatnego farszu z mięsa i makaronu z kremowym sosem o lekko orzechowym posmaku jest po prostu wyjątkowe. To idealne danie na obiad, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Przyrządzanie domowych pierogów z mięsem to dla mnie nie tylko sposób na pyszną i zdrową potrawę, ale także sposób na relaks i chwilę dla siebie. Wkraczając w świat kulinarnych eksperymentów, mogę zamieniać proste składniki w wyjątkowe dania, które cieszą oko i podniebienie. Dzięki temu mam możliwość wprowadzania różnorodności do codziennego menu i zaskakiwania najbliższych smacznymi posiłkami.
Pierogi z mięsem i kremowym sosem brokułowo serowym to dla mnie nie tylko połączenie smaków, ale także przyjemność tworzenia czegoś własnymi rękoma. To danie, które skradło moje serce i które zawsze wraca na nasz stół. Polecam je wszystkim miłośnikom domowej kuchni, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego i smacznego na obiad. Zwykłe pierogi z mięsem stają się niezwykłe, kiedy je polewam pysznym, kremowym sosem.
Domowe pierogi z mięsem
około 30 sztuk
Składniki:
Ciasto na pierogi
250 g mąki
1 żółtko
½ łyżeczki soli
100 ml gorącej wody
Farsz
400 g gotowanej karkówki wieprzowej
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
4 suszone grzyby
½ łyżeczki suszonej szałwii
Sos serowo brokułowy
350 ml śmietany, 36% tł.
30 g masła
500 g brokułów, mrożone lub świeże
100 g zielonego groszku, mrożonego
250 g kremowego twarożku, np. łaciate 23% tł.
30 g parmezanu
50 g sera cheddar
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego
sól do smaku
odrobina wody, ewentualnie
W garnku zagotować masło ze śmietaną. Dodać starte sery i twarożek. Mieszać do rozpuszczenia serów. Doprawić solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Brokuły, jeśli świeże podzielić na różyczki. Zagotować wodę z solą i blanszować brokuły przez 3 minuty. Pod koniec blanszowania wsypać mrożony groszek i blanszować jeszcze przez 2 minuty. Odcedzić warzywa i opłukać zimną wodą. Dodać do sosu i wymieszać.
Karkówkę rozdrobnić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Namoczone grzyby pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez 2 minuty. Dodać do mięsa wraz z szałwią. Doprawić farsz solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
Wymieszać mąkę z solą i żółtkiem. Wlać wrzątek i zarobić gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto na placki za pomocą wałka lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Wycinać małe placki o średnicy 8 cm. Nakładać porcję farszu, składać na kształt półksiężyca i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
Wyjąć pierogi na gorący talerz. Polać obficie sosem. Opcjonalnie posypać wiórkami pbrmezanowymi. Smacznego!